Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nevybuchnutú bombu z 2. svetovej vojny v Ostrave zneškodnili

Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Policia

Lokalitou prechádzali policajné autá, ktoré pomocou ampliónov upozorňovali obyvateľov, aby sa nezdržiavali v okolí miesta nálezu.

Ostrava 9. septembra (TASR) - Pyrotechnici zneškodnili vo štvrtok v Ostrave veľkú leteckú bombu, ktorej objav pri výkopových prácach si vyžiadal rozsiahlu evakuáciu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Bombu, ktorá podľa dostupných informácií pochádza z obdobia druhej svetovej vojny, našli robotníci v ostravskom obvode Poruba na ulici V Zahradách.

Lokalitou prechádzali policajné autá, ktoré pomocou ampliónov upozorňovali obyvateľov, aby sa nezdržiavali v okolí miesta nálezu. V oblasti žijú aj imobilní ľudia, ktorí museli tiež opustiť svoje domovy, približujú Novinky. Polícia im v tejto súvislosti poskytla prevoz do neďalekého domovu dôchodcov.

Bombu sa pyrotechnikom podarilo zneškodniť o 19.00 h. Následne ju odviezli na úplnú likvidáciu, povedal policajný hovorca René Černohorský.

Evakuácia sa podľa neho týkala viac ako 1000 obyvateľov obvodu, ktorí sa po zneškodnení mohli opäť vrátiť domov.

Podobné nálezy sú v okolí Opavy a Ostravy časté. Na jar roku 1945 tadiaľto totiž postupovali vojaci Červenej armády a príslušníci 1. československého armádneho zboru. Ostravsko-opavská operácia bola jedna z najvýznamnejších vojenských bitiek druhej svetovej vojny na území vtedajšieho Československa.