Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lietadlo smerujúce do Prahy sa vrátilo do Budapešti; horel mu motor

České aerolínie, ATR-72 Foto: airportsinternational.com

Počas incidentu sa posádky dvoch spojov spoločností Air Berlin a Wizz Air z Bruselu rozhodli pre pristátie v Bratislave.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Lietadlo českej leteckej spoločnosti ČSA smerujúce do Prahy sa dnes predpoludním muselo vrátiť do Budapešti, kde na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta núdzovo pristálo.

Podľa agentúry MTI turbovrtuľovému lietadlu ATR-72 po vzlietnutí dymil motor, ktorý piloti vypli.

Stroj s jedným funkčným motorom bezpečne dosadol na pristávaciu plochu, odtiaľ sa však už ďalej nedostal. Pristávaciu dráhu muselo letisko na 45 minút, kým lietadlo odtiahli, uzatvoriť.

Na palube bolo 33 cestujúcich a štvorčlenná posádka. Podľa servera Airportal.hu očití svedkovia videli čierny dym, ktorý zanechávalo za sebou na ľavej strane lietadlo, ktoré štartovalo z dráhy 31R.

Spoločnosť ČSA vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že posádka sa riadila pokynmi spoločnosti a výrobcu lietadla. Po vzniku požiaru piloti zastavili motor, uhasili oheň a vrátili sa na budapeštianske letisko.

Kvôli núdzovému pristátiu stroja nasadilo letisko záchranné zložky, ktoré však nemuseli zasahovať. Nikto z pasažierov, ani z posádky neutrpel zranenia, lietadlo opustili schodmi a štandardným východom.

Počas incidentu museli lietadlá spoločností Air Berlin, Lufthansa a Finnair vyčkávať na pristátie v oblasti Tápiósáp, posádky dvoch spojov spoločností Air Berlin a Wizz Air z Bruselu sa rozhodli pre pristátie v Bratislave.