Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

CSIS: KĽDR vo svojom testovacom zariadení vykonáva stavebné práce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa amerického Centra strategických a medzinárodných štúdií bola zverejnená po tom, ako juhokórejský minister zahraničných vecí Pak Čin uviedol, že KĽDR dokončila prípravy na siedmy jadrový test.

Washington 16. júna (TASR) - Severná Kórea vykonala vo svojom testovacom zariadení Pchunggje aktivity, ktoré môžu potvrdzovať blížiace sa vykonanie siedmeho jadrového testu. Vyplýva to zo satelitných záberov, ktoré v stredu zverejnilo americké Centrum strategických a medzinárodných štúdií (CSIS). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Zábery zo satelitov ukázali novú "stavebnú činnosť" pri tuneli číslo 4 v zariadení Pchunggje, uviedlo CSIS. Dodalo, že táto aktivita potvrdzuje úsilie KĽDR znova tento tunel spojazdniť pre potenciálne budúce jadrové testy.

CSIS tiež zaznamenalo, že stavebné práce pri tuneli číslo 3, s ktorými Severná Kórea začala asi pred štyrmi mesiacmi, sú "zrejme dokončené" a tento tunel je tak pripravený na vykonanie siedmeho jadrového testu.

Správa amerického Centra strategických a medzinárodných štúdií bola zverejnená po tom, ako juhokórejský minister zahraničných vecí Pak Čin uviedol, že KĽDR dokončila prípravy na siedmy jadrový test a jeho uskutočnenie môže zastavené už len politickým rozhodnutím tamojšieho vedenia.

CSIS napísalo, že najnovšie satelitné zábery zachytili aj výstavbu nových budov či prestavbu existujúcich zariadení v testovacom stredisku Pchunggje.

Severná Kórea doposiaľ vykonala šesť jadrových skúšok, posledná z nich sa uskutočnila v roku 2017. K ich zastaveniu došlo po neočakávanom zlepšení vzťahov medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Severokórejský líder Kim Čong-un sa počas tohto obdobia opakovane stretol s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom.