Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cudzincami zadržanými v Iráne sú Francúzi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov je v Iráne naďalej zadržiavaných najmenej tucet občanov západných štátov.

Paríž 12. mája (TASR) - Občania európskych krajín, ktorých zadržanie Irán oznámil v stredu, sú francúzskymi štátnymi príslušníkmi. Uviedlo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré súčasne vyzvalo na ich okamžité prepustenie, informovala agentúra AFP.

Rezort francúzskej diplomacie ďalej informoval, že francúzsky veľvyslanec v Teheráne sa usiluje získať konzulárny prístup k zadržaným osobám. Okrem toho si ministerstvo predvolalo aj iránskeho veľvyslanca v Paríži.

O zadržaní dvoch občanov európskych krajín za ich "úlohu pri organizovaní nepokojov" v Iránskej islamskej republike informovalo iránske ministerstvo tajných služieb v stredu.

Podľa tvrdenia Iránu si túto dvojicu najala tajná služba nešpecifikovanej európskej krajiny, pričom mali pôsobiť ako zahraniční agenti.

Ľudskoprávni aktivisti sa podľa agentúry AFP domnievajú, že zadržanie dvojice francúzskych občanov je ďalším prejavom politiky Iránu, ktorý sa "zámerným braním rukojemníkov" snaží vynútiť si ústupky od Západu.

Irán síce nedávno prepustil na slobodu dvoch Britov s iránskym občianstvom - Nazanin Zaghariovú-Ratcliffeovú a Anoosheha Ashooriho -, ale podľa odhadov je v Iráne naďalej zadržiavaných najmenej tucet občanov západných štátov.

Patrí medzi nich aj švédsky lekár iránskeho pôvodu Ahmad Rezá Džaláli, ktorý bol v roku 2017 odsúdený na trest smrti na základe obvinení zo špionáže pre Izrael. Iránske médiá informovali, že jeho poprava má byť vykonaná do 21. mája.