Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cudzinci odsúdení v DĽR na smrť pripravujú odvolanie proti rozsudku

Dvaja britskí občania, 28-ročný Aiden Aslin (druhý vľavo), 48-ročný Shaun Pinner (druhý vpravo) a Maročan Bráhím Saadún (uprostred) sedia za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) v Donecku na východe Ukrajiny vo štvrtok 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedli, že títo traja muži boli žoldniermi bojujúcimi na strane ukrajinskej armády.

Washington 23. júna (TASR) - Dvaja britskí občania a jeden Maročan, ktorí boli proruskými separatistami na východe Ukrajiny odsúdení na trest smrti, pripravujú proti tomuto verdiktu odvolania.

Vo štvrtok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), vyhlásenej v roku 2014 proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedli, že títo traja muži boli žoldniermi bojujúcimi na strane ukrajinskej armády. Ruské jednotky ich zadržali v apríli v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Začiatkom júna boli súdom Doneckej ľudovej republiky odsúdení na smrť. Ruská štátna agentúra RIA Novosti informovala, že budú popravení zastrelením.

Odsúdení Shaun Pinner, Aiden Aslin a Bráhím Saadún pred súdom odmietli vinu, ktorú im pripísala samozvaný súd. Tvrdia, že ako príslušníci ukrajinskej armády sú vojnovými zajatcami a vzťahuje sa na nich preto Ženevská konvencia.

Pinnerova právnička pre agentúru TASS, monitorovanú televíziou CNN, uviedla, že jej tím pripravuje dokumenty na podanie odvolania, a dodala, že ak bude zamietnuté, podajú žiadosť o milosť.

Britská stanica BBC pritom v stredu večer informovala, že Aslin v telefonáte so svojimi príbuznými povedal, že podľa vyjadrení svojich väzniteľov "sa mu čas kráti a (jeho) poprava bude vykonaná". Väznitelia tiež uviedli, že predstavitelia Spojeného kráľovstva sa nepokúsili vyjednávať v Aslinovom mene.

BBC však uviedla, že britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová je v kontakte so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom a vyhodnocujú úsilie vynakladané na prepustenie vojnových zajatcov zadržiavaných proruskými úradmi. Zhodne pritom konštatovali, že rozsudky smrti vynesené súdom v DĽR nemajú právnu legitimitu.