Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cvičenie Saber Strike: Vojaci USA prespali v Prahe a mieria na Moravu

Americké armádne vozidlo Foto: TASR/AP

Presun po diaľnici D1 začali americkí vojaci dnes o 07.00 h.

Praha 28. mája (TASR) - Americký vojenský konvoj, ktorý mieri na cvičenie Saber Strike do Pobaltia, vyrazil dnes zavčasu ráno z Prahy do Vyškova na Morave. Vojaci strávili noc v ruzynských kasárňach, kde ich v piatok podvečer privítali minister obrany ČR Martin Stropnický, náčelník generálneho štábu Josef Bečvář a americký veľvyslanec Andrew Schapiro, informuje webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Presun po diaľnici D1 začali americkí vojaci dnes o 07.00 h. Prvá časť konvoja by do Vyškova mala doraziť o 11.30 a posledná kolóna do 15.30 h. Približne 100 osôb a 40 kusov techniky bude z Vyškova pokračovať do Přáslavíc, kde ich očakávajú približne o 13.30. Vojakov potom čaká spoločné cvičenie, napríklad streľby, približuje spravodajský server iDNES.cz.

Americkí vojaci vyšli z bavorskej základne vo Vilsecku; do Česka dorazili v piatok okolo 11.00 s asi 90-minútovým oneskorením. Z hraničného priechodu Rozvadov potom zamierili do Prahy.

Američania zostanú v Česku až do pondelka. Posádku konvoja tvorí 420 vojakov, ktorí prevážajú 225 kusov vojenskej techniky. Kolóna ide po českých diaľniciach v deviatich častiach, aby čo najmenej blokovala premávku. Medzi jednotlivými skupinami sú asi polhodinové rozostupy.

Zatiaľ čo pred rokom prejazd amerického konvoja vyvolal v českej spoločnosti silnú odozvu, tohtoročný toľko emócií nevzbudzuje. Odporcovia ani priaznivci na rozdiel od vlaňajška žiadne veľké akcie nechystajú, všíma si Mladá fronta DNES.