Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Cyperský arcibiskup chce suspendovať kňazov odmietajúcich očkovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odporcov očkovania v cirkvi označil za sebcov a obvinil ich, že sa mu odvážili vzoprieť len pre jeho podlomené zdravie.

Nikózia 31. januára (TASR) - Najvyšší predstaviteľ cyperskej pravoslávnej cirkvi Chryzostom II. avizoval, že v utorok pozastaví pastoračnú činnosť 12 kňazom, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti covidu a k odmietnutiu vakcíny nabádajú aj veriacich. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

V arcidiecéze je z celkovo 123 kňazov nezaočkovaných 27, z nich 15 má výnimku zo zdravotných dôvodov, priblížil arcibiskup. Zvyšných 12 kňazov plánuje Chryzostom II. suspendovať zatiaľ na tri mesiace. Ak ani ho potom neuposlúchnu ohľadne očkovania, hrozí im suspendovanie na ďalšie tri mesiace a prípadne aj úplné zbavenie kňazskej služby.

Podľa Chryzostoma II., ktorý sa zotavil z rakoviny, je "bezprecedentné", aby kňazi alebo teológovia odmietali poslúchať svojho biskupa. Odporcov očkovania v cirkvi označil za sebcov a obvinil ich, že sa mu odvážili vzoprieť len pre jeho podlomené zdravie.

Proticovidové očkovanie je v Cyperskej republike dobrovoľné, Chryzostom II. však vo svojej arcidiecéze zaviedol prísne pravidlá pre kňazov i teológov. Sám bol jedným z prvých ľudí na Cypre, ktorí sa nechali zaočkovať, a od začiatku podporuje vládnu očkovaciu kampaň. Ešte vlani avizoval, že voči kňazom odmietajúcim očkovanie či rúška a nabádajúcim veriacich proti očkovaniu bude uplatňovať politiku nulovej tolerancie.

Cyprus eviduje od vypuknutia pandémie štvrť milióna prípadov covidu a 731 súvisiacich úmrtí. Plne zaočkovaných je 71,1 percenta obyvateľov.

Počet prípadov nákazy tam v ostatných týždňoch poklesol, vrchol dosiahol krátko po Novom roku. V januári zatiaľ zomrelo v spojitosti s covidom 93 osôb, čo je najviac za jeden mesiac od začiatku pandémie.