Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Christodulidis zložil sľub a stal sa cyperským prezidentom

Novozvolený prezident Cypru Nikos Christodulidis prichádza do prezidentského paláca na oficiálnu inauguráciu v Nikózii 28. februára 2023. Foto: TASR/AP

Christodulidis (49) porazil v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 12. februára, kariérneho diplomata Andreasa Mavrojiannisa.

Nikózia 1. marca (TASR) - Nikos Christodulidis zložil v utorok prezidentský sľub a stal sa v poradí ôsmym cyperským prezidentom. Na inaugurácii prisľúbil, že sa počas výkonu funkcie zamieria na nelegálnu migráciu a boj s korupciou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Christodulidis označil nelegálnu migráciu za jednu z "najnaliehavejších výziev" a prisľúbil, že sa zameria na zrýchlenie procesu vybavovania žiadostí o azyl, "aby sa zvýšil počet návratov".

Cyperská republika, ktorá je členom Európskej únie, bola vlani v októbri druhou krajinou EÚ s najväčším počtom prijatých nových žiadateľov o azyl na počet obyvateľov, vyplýva z údajov EÚ.

"Boj proti korupcii a protekcionárstvu bude pre moju administratívu kľúčový," uviedol počas príhovoru pred parlamentom Christodulidisa.

Tento bývalý minister zahraničných vecí okrem toho sľúbil, že prelomí patovú situáciu, v dôsledku ktorej je Cyprus rozdelený na dve časť - medzinárodne uznanú Cyperskú republiku a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva len Ankara. Pokračujúce rozdelenie ostrova totiž podľa Christodulidisa "neumožňuje vznik podmienok mieru a bezpečnosti".

Nový cyperský prezident sa tiež zaviazal, že ostane pri reformách, ktoré začala predchádzajúca cyperská vláda. Za veľkú výzvu pritom označil predovšetkým reformu právneho systému, ktorá zahŕňa aj skrátenie notoricky dlhých súdnych procesov.

Christodulidis (49) porazil v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 12. februára, kariérneho diplomata Andreasa Mavrojiannisa. Bolo to prvýkrát, čo voľby vyhral niekto bez podpory aspoň jednej z dvoch najväčších cyperských politických strán - vládnucej strany Demokratické zhromaždenie (DISY) alebo ľavicovej Pokrokovej strany pracujúceho ľudu (AKEL).

Po víťazstve vo voľbách už Christodulidis čelil aj kritike za nesplnenie sľubov o rodovo vyváženom vládnom kabinete. Z 11 vládnych postov totiž zastávajú ženy len tri, píše AFP.