Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Deti majú na Cypre počas karantény menšie práva než psy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ostrovná krajina zaregistrovala dosiaľ 446 prípadov nákazy koronavírusovým ochorením COVID-19 a deväť úmrtí.

Nikózia 6. apríla (TASR) – Cyperské odbory sa sťažujú, že na základe tamojších karanténnych opatrení súvisiacich s epidémiou koronavírusu majú domáce psy väčšiu slobodu než deti. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

Podľa pravidiel udržiavania spoločenského odstupu majú Cyperčania povolené iba jedno opustenie svojho domova denne - na nákup základných potrieb alebo na športovanie. Príslušným úradom však predtým musia zaslať na schválenie SMS a uviesť číslo svojho preukazu totožnosti aj poštové smerovacie číslo bydliska. Na vychádzku sa môžu vydať najviac dve osoby v rovnakom čase.

Takéto povolenie však nie je vyžadované na návštevu lekární, za účelom darovania krvi či na pomoc znevýhodneným komunitám. Netýka sa to ani venčenia psov, ktorých môžu majitelia zobrať von podľa potreby bez obmedzenia.

Odbory tvrdia, že deti sú v tomto kontexte vnímané ako druhotriedni občania a ich rodičia čelia dileme, či majú uprednostniť zmienené praktické aktivity alebo prechádzku s deťmi. "Deťom je upierané právo na rekreáciu, čo nepriamo ovplyvňuje ich zdravie. Ak rodič ide do supermarketu, deti nesmú absolvovať vychádzku," tvrdia cyperské odbory.

Na Cypre sú tiež zatvorené školy a verejné priestory ako parky či ihriská. "Verejný sektor sužuje množstvo problémov týkajúcich sa nedodržiavania sociálneho odstupu," uviedli vo vyhlásení cyperské odbory, ktoré zároveň vyzvali úrady, aby všetkým rodičom umožnili prácu z domu.

Ostrovná krajina zaregistrovala dosiaľ 446 prípadov nákazy koronavírusovým ochorením COVID-19 a deväť úmrtí.