Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cyprus hlási prvý prípad nákazy vírusom opičích kiahní

Na obrázku, ktorý poskytol Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID), je farebná transmisná elektrónová mikrofotografia častíc opičích kiahní (červená), ktoré sa nachádzajú v infikovanej bunke (modrá), vypestovanej v laboratóriu vo Fort Detricku. Foto: TASR/AP

WHO minulý týždeň vyhlásila šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze.

Nikózia 2. augusta (TASR) - Cyprus potvrdil prvý prípad nákazy vírusom opičích kiahní. S odvolaním sa na cyperské ministerstvo zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Nakazenou osobou je muž vo veku 40 rokov, ktorý nedávno cestoval, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Momentálne je hospitalizovaný v nemocnici v hlavnom meste Nikózia.

Podľa WHO bolo od začiatku mája mimo Afriky zatiaľ zaznamenaných viac ako 18.000 prípadov opičích kiahní, pričom väčšinu z nich zaevidovali v Európe. Doteraz sa šírili najmä medzi mužmi, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi. WHO minulý týždeň vyhlásila šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze. Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie vyskytujúce sa väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky.