Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Cyperská pobrežná stráž pomohla z lode zachrániť 300 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K lodi plnej migrantov, ktorá vyplávala z Libanonu a smerovala k talianskemu pobrežiu, bol vyslaný vrtuľník a tri hliadkové plavidlá pobrežnej stráže, uviedol Charalambides.

Nikózia 20. septembra (TASR) - Cyperská pobrežná stráž pomohla pri záchrane vyše 300 migrantov z malej drevenej lode, ktorá sa plavila 203 kilometrov západne od cyperského pobrežia. V utorok to uviedol veliteľ cyperského Záchranného koordinačného centra (JRCC) Andreas Charalambides. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Kapitán 18-metrovej lode vyslal núdzový signál v pondelok popoludní po tom, ako sa na jeho plavidle vyskytli problémy s motorom, povedal Charalambides. K lodi plnej migrantov, ktorá vyplávala z Libanonu a smerovala k talianskemu pobrežiu, bol vyslaný vrtuľník a tri hliadkové plavidlá pobrežnej stráže, dodal.

Úrady bezprostredne nevedeli určiť národnosť migrantov na lodi, no dodali, že všetci sú pravdepodobne v poriadku. Záchranári migrantov bezpečne presunuli na palubu neďalekej nákladnej lode Paolo Topic, ktorá sa plavila pod vlajkou Marshallových ostrovov.

Charalambides uviedol, že kapitána tohto nákladného plavidla požiadali, aby migrantov vyložil v cyperskom prístave Limassol. Kapitán sa však podľa pokynov spoločnosti, ktorá loď vlastní, rozhodol zamieriť do pôvodnej cieľovej destinácie Istanbul.

Libanon, ktorý v súčasnosti sužuje hospodárska kríza, sa v uplynulom období stal odrazovým mostíkom pre nebezpečnú migráciu po mori do Európy, vysvetľuje AP.