Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Cyprus požiadal EÚ o pomoc pri likvidácii obrovského lesného požiaru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cyperský minister životného prostredia Costas Kadis uviedol, že oheň zasiahol obrovské lesné plochy a súkromné vlastníctvo neďaleko dediny Arakapas v pohorí Troodos.

Nikózia 3. júla (TASR) - Cyprus požiadal v sobotu ostatné členské štáty Európskej únie o pomoc pri likvidácii obrovského lesného požiaru, ktorý si vynútil evakuáciu najmenej troch dedín, informovala agentúra AP.

Cyperský minister životného prostredia Costas Kadis uviedol, že oheň zasiahol "obrovské lesné plochy" a súkromné vlastníctvo neďaleko dediny Arakapas v pohorí Troodos. Minimálne štyri domy zhoreli a na zverejnených fotografiách sú vidieť obrovské oblaky hnedého dymu.

Hovorca cyperskej vlády Marios Pelekanos pre AP povedal, že rozsah požiaru je "znepokojujúci". Grécko podľa neho vyslalo na pomoc dve hasičské lietadlá a Izrael jedno.

Medzitým štyri cyperské hasičské lietadlá pomáhajú pozemným jednotkám v boji proti plameňom, ale silný vietor a teploty nad 30 stupňov Celzia bránia ich úsiliu. Hovorca hasičov Andreas Kettis oznámil, že povolali aj hasičov, ktorí boli mimo službu.