Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na Cypre budú očkovať aj tínedžerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer tretinu novoinfikovaných tam totiž tvoria ľudia mladší ako 18 rokov.

Nikózia 28. júna (TASR) - Na Cypre budú proti novému koronavírusu očkovať aj mladistvých vo veku 16 a 17 rokov. Takmer tretinu novoinfikovaných tam totiž tvoria ľudia mladší ako 18 rokov. S odvolaním sa na cyperské úrady o tom informovala v pondelok agentúra AFP.

Úrady dospeli k tomuto rozhodnutiu po zohľadnení odporúčaní cyperských pediatrov. Odvolávali sa pritom na údaje z vyhľadávania kontaktov nakazených, podľa ktorých "takmer 30 percent nových prípadov koronavírusu tvoria ľudia mladší než 18 rokov, najmä 15- až 18-roční tínedžeri."

Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva budú dospievajúcich so súhlasom ich rodičov očkovať mRNA vakcínami - od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

Ministerstvo s odvolaním sa na vedecké údaje ďalej uviedlo, že maloletí nakazení covidom majú podobné príznaky ako dospelí. "Včasné očkovanie detí prispeje k tomu, aby nedochádzalo k ďalšiemu šíreniu nákazy a aby boli chránení nielen mladiství, ale aj ich rodina a priatelia," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Podľa rezortu zdravotníctva "očkovanie študentov prispeje k bezproblémovej výučbe na školách s fyzickou prítomnosťou študentov".
Ilustračná snímka - Cyprus.
Foto: TASR/AP

Cyprus zaznamenal v poslednom čase nárast infikovaných novým koronavírusom - v sobotu tam zaznamenali 226 nových prípadov, čo je najviac za posledných šesť týždňov. Ako uvádza AFP, tento nárast možno pripísať nákazlivejšiemu delta variantu koronavírusu, ako aj nízkej miere zaočkovanosti medzi ľuďmi do 30 rokov.

Aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo na Cypre zhruba 63,6 percenta dospelých. Úplne zaočkovaná je takmer polovica. Cyprus doteraz zaznamenal 74.785 prípadov a 378 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.