Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Prvé kolo prezidentských volieb vyhral Anastasiadis, rozhodne 2. kolo

Pravicový opozičný líder a cyperský prezidentský kandidát Nicos Anastasiades počas hlasovania s rodinou v prezidentských voľbách na Cypre 17. februára 2013 Foto: TASR/AP

Anastasiadis sa s Malasom stretne v druhom kole, ktoré sa bude konať 24. februára.

Nikózia 17. februára (TASR) - Líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis s prevahou vyhral dnešné prvé kolo prezidentských volieb na Cypre.

Rozhodne sa však až v druhom kole, keďže nezískal viac ako 50 percent hlasov.Informovala o tom agentúra Reuters po vyhlásení konečných výsledkov prvého kola.

Šesťdesiatšesťročný právnik Anastasiadis získal 45,5 percenta hlasov. Zdolal svojho ľavicového súpera Stavrosa Malasa, ktorého podporilo 26,9 percenta voličov. Nezávislý kandidát Jorgos Lillikas získal 24,9 percenta hlasov.

Prvého kola prezidentských volieb sa zúčastnilo vyše 83 percent voličov. Anastasiadis sa s Malasom stretne v druhom kole, ktoré sa bude konať 24. februára.

"Dnešný výsledok je víťazstvom pre sily, ktoré chcú, aby Cyprus začal písať svoju novú stránku," vyhlásil Anastasiadis oslavujúcemu davu prívržencov. Dodal, že práve dostal silný mandát pre európsku orientáciu Cypru.

Komunistami podporovaný Malas sa vyslovoval za menej tvrdé úsporné opatrenia, bol proti privatizácii a za výhodnejšie podmienky pre Cyprus. "Toto je boj, ktorý vyhráme," vyhlásil.

Anastasiadis pred voľbami sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov.

Obavy, že ostrov svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera najmä Nemecka sľubom cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.