Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cyprus si zaobstaral drony na monitorovanie svojej hospodárskej zóny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cyprus minulý týždeň odsúdil najnovší pokus Turecka o ťažbu zemného plynu vo vodách v okolí tohto stredomorského ostrova a vyhlásil, že podnikne odvetné kroky.

Nikózia 7. októbra (TASR) - Cyperské ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že má k dispozícii štyri bezpilotné lietadlá izraelskej výroby. Toto oznámenie prišlo v čase napätia vo vzťahoch Cypru s Tureckom, ktoré súvisí s prieskumom nálezísk zemného plynu v pobrežných vodách ostrova.

Spravodajský portál Kathimerini Cyprus, informoval, že drony, ktoré boli zakúpené za 13 miliónov dolárov, sa použijú na monitorovanie výlučnej hospodárskej zóny, kde medzinárodné energetické spoločnosti hľadajú zemný plyn napriek odporu Turecka.

Agentúra AFP poznamenala, že izraelská firma označovaná za výrobcu dronov nechcela predaj potvrdiť. Odvolala sa pritom na interné pravidlá, podľa ktorých sa identita klientov nezverejňuje.

Cyprus minulý týždeň odsúdil najnovší pokus Turecka o ťažbu zemného plynu vo vodách v okolí tohto stredomorského ostrova a vyhlásil, že podnikne odvetné kroky.

Podľa cyperskej vlády je oblasť, v ktorej turecké plavidlo pôsobí, jasne definovaná podľa medzinárodného práva ako cyperské teritoriálne vody.

Washington i Brusel medzičasom Turecko vyzvali, aby stiahlo svoje plavidlá z cyperských vôd, pričom EÚ už dávnejšie uvalila na Ankaru sankcie.

Turecko, ktoré teraz vyslalo k pobrežiu Cypru tri vrtné lode, sa chce tiež podieľať na ťažbe uhľovodíkov oblasti. Ankara tiež požaduje, aby tureckí Cyperčania na rozdelenom ostrove mali svoj podiel na ziskoch zo zemného plynu, ale tvrdí, že najprv je potrebné nájsť riešenie konfliktu na Cypre.

Cyprus vstúpil do Európskej únie v roku 2004, zákony Únie však platia len v južnej časti ostrova, ktorú má pod kontrolou medzinárodne uznaná vláda. Tzv. Severocyperskú tureckú republiku, ktorá sa rozprestiera v severnej časti ostrova, uznáva len Ankara.

Turecko si podľa AP robí nároky na väčšinu ekonomickej zóny okolo ostrova - tvrdiac, že jeho konanie má za cieľ chrániť záujmy Turecka a cyperských Turkov.