Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Cyprus vyzval EÚ, aby prehodnotila bezpečné zóny v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vojnou zmietaná Sýria je posledných dvanásť rokov označovaná za nebezpečnú krajinu, ktorej obyvatelia často čelia násilnostiam.

Nikózia 22. septembra (TASR) - Cyprus formálne vyzval Európsku úniu, aby prehodnotila, ktoré časti vojnou zmietanej Sýrie môžu byť označené za bezpečné a oslobodené od vojenského konfliktu. Podľa Nikózie by sa do týchto oblastí mohli repatriovať sýrski migranti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Cyperský minister vnútra Konstantinos Ioannu ako vôbec prvý poukázal na túto možnosť ešte v júli počas neformálneho stretnutia s európskymi rezortnými kolegami v španielskom Madride. Doteraz sa však žiadna krajina vo veci prehodnotenia sýrskych oblastí nepripojila k Cypru.

Vzhľadom na geografickú blízkosť k Sýrii sem smeruje na Cyprus hlavný prúd sýrskych migrantov a utečencov. Približne 40 percent z takmer 7400 ľudí, ktorí požiadali do augusta tohto roku o azyl na Cypre, pochádza zo Sýrie.

O praktických aspektov spôsobu repatriácie by sa podľa AP mohlo rozhodnúť až dodatočne. Podľa cyperského ministerstva vnútra by sa mohlo začať s navrátením Sýrčanov pochádzajúcich z oblastí, ktoré sú vyhlásené za bezpečné.

Južná, medzinárodne uznávaná časť etnicky rozdeleného Cypru, kde sa migranti usilujú o azylu, má asi milión obyvateľov. Z nich asi šesť percent tvoria podľa Nikózie práve migranti. To prekračuje priemer ostatných členských štátov EÚ.

Z celkovo trinástich sýrskych guvernorátov eviduje Európsky podporný úrad pre azyl (EUAA) iba jediný - Tartus -, kde obyvateľom nehrozí "žiadne reálne riziko". V ďalších štyroch - Latakia, Damask, Homs a Kunejtra nie je násilie na vysokej úrovni.

Vojnou zmietaná Sýria je posledných dvanásť rokov označovaná za nebezpečnú krajinu, ktorej obyvatelia často čelia násilnostiam. To im umožňuje získať štatút medzinárodnej ochrany a žiť a pracovať v tretích krajinách. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) utečenci majú právo vrátiť sa do vlasti, keď sa tak sami rozhodnú.