Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cyprus zaznamenal tento rok už viac ako 13.000 žiadateľov o azyl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Migranti bez trvalého pobytu na Cypre tvoria približne 4 percentá populácie južnej časti tohto ostrova.

Nikózia 14. augusta (TASR) - Na Cypre požiadalo tento rok o azyl už viac ako 13.000 ľudí. Väčšina žiadateľov prichádza zo severnej časti ostrova, ktorú okupuje Turecko. V nedeľu to uviedol štátny Cyperský rozhlas (RIK). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Cyprus zaznamenal v porovnaní s počtom obyvateľov ostatných členských krajín EÚ zďaleka najvyšší počet žiadateľov o azyl v rámci Únie, vyplýva z údajov. Cyperská vláda preto už viackrát požiadala EÚ o pomoc v tejto veci.

Migranti bez trvalého pobytu na Cypre tvoria približne 4 percentá populácie južnej časti tohto ostrova, uviedol RIK s odvolaním na cyperské ministerstvo vnútra.

Samotný ostrov Cyprus je rozdelený na južnú gréckojazyčnú časť, ktorú spravuje medzinárodne uznaná vláda, a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva iba Ankara. K rozdeleniu došlo v roku 1974, keď na ostrov vtrhla turecká armáda, aby po tamojšom prevrate zabránila v pripojení Cypru ku Grécku.

Podľa cyperských úradov prichádza väčšina utečencov najprv na Tureckom okupovaný sever ostrova. Organizované skupiny prevádzačov odtiaľ následne migrantov prevádzajú cez menej strážené úseky demarkačnej línie na južný Cyprus, dodali.