Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

D. Malpass: Náklady na obnovu Ukrajiny rastú

David Malpass, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf SB však zároveň dodal, že nezaznamenal, že by darcovia začínali byť "unavení", napriek vysokým nákladom v dôsledku vojny.

New York 2. decembra (TASR) - Náklady na obnovu Ukrajiny budú podstatne vyššie, než sa pôvodne čakalo, darcovia sú však stále ochotní znášať aj ďalšiu záťaž. Uviedol to prezident Svetovej banky (SB) David Malpass. Informovala o tom agentúra Reuters.

Malpass vo štvrtok (1. 12.) na konferencii NEXT organizovanej agentúrou Reuters povedal, že "predpokladané náklady na obnovu Ukrajiny by mali ísť oproti nedávno odhadovanej sume nahor, a to o dosť". Ešte začiatkom septembra sa počítalo s nákladmi v hodnote vyše 350 miliárd USD (334,80 miliardy eur). To sa však mení v dôsledku útokov Ruska na ukrajinskú infraštruktúru, najmä energetickú.

Šéf SB však zároveň dodal, že nezaznamenal, že by darcovia začínali byť "unavení", napriek vysokým nákladom v dôsledku vojny. Na druhej strane, je tu "obrovská frustrácia" z Ruska. "Je to vyčerpávajúca vojna a obrovské sklamanie," povedal Malpass poukazujúc na Moskvu, pričom dodal, že predstavitelia Ruskej federácie sa na medzinárodných podujatiach dostali do pozície vydedencov.

(1 EUR = 1,0454 USD)