Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

D. Trump očakáva zníženie úrokových sadzieb

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf Federálneho rezervného systému Jerom Powell už viackrát na Trumpove výzvy reagoval, že centrálna banka robí rozhodnutia nezávisle od trhov aj od Bieleho domu.

Washington 19. júla (TASR) - Prezident USA Donald Trump pokračuje v tlaku na vedenie americkej centrálnej banky, ktorého zasadnutie sa uskutoční o dva týždne.

Trump, ktorý na šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella za menovú politiku niekoľkokrát verejne zaútočil a dokonca skúmal možnosti jeho odvolania, skritizoval na Twitteri vedenie banky za "chybné uvažovanie" a zopakoval svoju predchádzajúcu požiadavku, aby Fed na najbližšom zasadnutí úrokové sadzby znížil.

Powell už viackrát na Trumpove výzvy reagoval, že centrálna banka robí rozhodnutia nezávisle od trhov aj od Bieleho domu. Podľa analytikov však práve Trumpove kroky v oblasti obchodu a ich vplyv na ekonomiku nakoniec Fed dotlačia k tomu, aby sadzby znížil.

Powell to sám naznačil minulý týždeň počas vystúpenia v Kongrese. Ako uviedol, neistoty súvisiace s obchodnými konfliktami a v dôsledku spomaľujúcej sa ekonomiky pretrvávajú a aj naďalej negatívne vplývajú na vývoj ekonomiky USA. Zároveň dodal, že Fed bude konať tak, aby ekonomika pokračovala v raste.