Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

D. Trump skritizoval obchodné praktiky Číny, neakceptuje zlú dohodu

Na snímke americký prezident Donald Trump počas prejavu na 47. valnom zhromaždení OSN v New Yorku 24. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Trump povedal, že Čína neplní sľuby, ktoré dala v roku 2001, keď vstupovala do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a uplatňuje predátorské praktiky.

New York 24. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump na pôde Valného zhromaždenia OSN ostro skritizoval čínske obchodné praktiky a vyhlásil, že nebude akceptovať "zlú obchodnú dohodu". Uviedol to štyri dni po tom, ako oznámil, že jeho administratíva dosiahla pri rokovaniach s Čínou "veľký pokrok".

Trump povedal, že Čína neplní sľuby, ktoré dala v roku 2001, keď vstupovala do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a uplatňuje predátorské praktiky, ktoré stáli v USA a iných krajinách milióny pracovných miest. Skritizoval Peking za nerealizovanie prisľúbených reforiem a za, ako uviedol, ekonomický model, ktorý je postavený na obchodných prekážkach, vysokých štátnych dotáciách, menovej manipulácii, vynútených technologických transferoch a krádeži duševného vlastníctva.

Dodal síce, že stále verí, že USA a Čína dosiahnu dohodu o obchode, to však podľa neho musí byť dohoda, z ktorej budú profitovať obe krajiny. "Dal som jasne najavo, že zlú dohodu neakceptujem," povedal Trump.