Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Da Silvovi k víťazstvu gratulovali aj Borrell, Sunak a Baerbocková

Novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva máva jeho voličom po výhre v druhom kole prezidentských volieb nad súčasnou pravicovou hlavou štátu Jairom Bolsonarom v brazílskom Sao Paule 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková privítala da Silvovo víťazstvo vo voľbách v Brazílii a označila ho za víťazstvo demokracie a ochrany klímy.

Brusel/Londýn/Berlín 31. októbra (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zablahoželal v pondelok Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v nedeľných brazílskych prezidentských voľbách. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Brazílski občania prišli k volebným urnám, aby si v pokojných a dobre organizovaných voľbách zvolili svojho nového prezidenta," napísal na sociálnej sieti Twitter Borrell. Dodal, že sa teší na spoluprácu a zlepšovanie vzťahov medzi Európskou úniou a Brazíliou.

Da Silvovi k zvoleniu za prezidenta zagratuloval aj britský premiér Rishi Sunak. "Teším sa na spoluprácu v otázkach, ktoré sú pre Spojené kráľovstvo a Brazíliu dôležité, od rastu globálnej ekonomiky až po ochranu prírodných zdrojov planéty a presadzovanie demokratických hodnôt," napísal na Twitteri.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková privítala da Silvovo víťazstvo vo voľbách v Brazílii a označila ho za víťazstvo demokracie a ochrany klímy.

Luiz Inácio Lula da Silva (77), ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003–10, zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov. Da Silva bol prvým ľavicovým prezidentom Brazílie a tiež prvý, ktorý pochádzal z prostredia robotníckej triedy.