Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Srbsko neplánuje vstúpiť do NATO

Na snímke predseda vlády Srbskej republiky Ivica Dačić so symbolickým kľúčom od Európskej únie v Belehrade 24. januára 2014. Foto: TASR/ Michal Svítok

Šéf srbskej diplomacie podľa agentúry Tanjug povedal, že cieľom Belehradu je vybudovať partnerské vzťahy s každým.

Belehrad 23. marca (TASR) - Srbsko je vojensky neutrálne a neplánuje vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, uviedol v nedeľu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

"Máme však spoločný záujem o budovanie mieru v regióne a spoluprácu s NATO," povedal Dačič na margo Individuálneho akčného plánu partnerstva (IPAP) medzi Srbskom a NATO. Jeho realizácia sa začala pred niekoľkými rokmi a podľa Dačiča predstavuje najvyššiu úroveň spolupráce medzi NATO a krajinou, ktorá nie je členom tejto aliancie.

Šéf srbskej diplomacie podľa agentúry Tanjug povedal, že cieľom Belehradu je vybudovať partnerské vzťahy s každým. Poznamenal, že Srbsko má štatút pozorovateľa v rámci Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, na čele ktorej stojí Rusko.

Dačič zdôraznil, že spolupráca Belehradu s oboma organizáciami, ktorá zahŕňala aj účasť na spoločných vojenských cvičeniach, nenarúša neutralitu Srbska.