Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Agentúra EÚ upozorňuje na lieky proti koronavírusu predávané on-line

Na archívnej snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne 28. júla 2017. Foto: TASR/ AP

Verejnosti pripomíname, že v súčasnosti neexistuje žiadna schválená liečba ochorenia COVID-19, zdôraznila agentúra.

Haag 24. marca (TASR) - Európska lieková agentúra (EMA) v utorok varovala spotrebiteľov, aby nekupovali na internete lieky, ktoré sú označené ako liek proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom. EMA upozornila, že môžu ľuďom vážne uškodiť, uviedla agentúra AFP.

Európska lieková agentúra so sídlom v holandskom Amsterdame odporučila internetovým kupujúcim, aby pri nákupe liekov využili registrované on-line lekárne.

"EMA vyzýva širokú verejnosť, aby nekupovala lieky na neautorizovaných webových stránkach a u ďalších predajcov, ktorí chcú ťažiť zo strachu a obáv počas prebiehajúcej pandémie ochorenia spôsobeného koronavírusom," uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

"Falšované lieky môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia... môžu obsahovať nesprávne alebo neúčinné zložky a dokonca škodlivé látky, ktoré by sa v liečivách nemali nachádzať," vysvetlila EMA.

"Verejnosti pripomíname, že v súčasnosti neexistuje žiadna schválená liečba ochorenia COVID-19," zdôraznila agentúra. Dodala, že "dostupné sú lieky na liečbu prejavov ochorenia, napríklad horúčky, v súlade s odporúčaním vášho lekára alebo lekárnika".