Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Dalajláma pricestoval do Nórska na pozvanie Nobelovho výboru

Dalajláma na letisku v Osle, ktorý prišiel do Nórska na pozvanie Nobelovho výboru. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie predstaviteľov nórskej vlády nestretnúť sa s dalajlámom pod nátlakom Číny vyvolalo v tejto európskej krajine zanietenú spoločenskú diskusiu.

Oslo 7. mája (TASR) - Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval dnes na trojdňovú návštevu Nórska, počas ktorej sa však predstavitelia škandinávskej krajiny s ním oficiálne nestretnú.

Ako informovali noviny Norway Post, dalajláma prišiel do Nórska na pozvanie Nórskeho Nobelovho výboru, ktorý mu pred štvrťstoročím udelil Nobelovu cenu za mier, ako aj organizácie Nórsko-tibetský výbor a jednej budhistickej spoločnosti. Počas svojho pobytu v metropole Oslo dalajláma uskutoční niekoľko verejne prístupných prednášok.

Rozhodnutie predstaviteľov nórskej vlády nestretnúť sa s dalajlámom pod nátlakom Číny vyvolalo v tejto európskej krajine zanietenú spoločenskú diskusiu. Vláda konzervatívnej premiérky Erny Solbergovej si vyslúžila kritiku zo strany ľavicovej opozície.

Čína prerušila diplomatické a ekonomické vzťahy s Nórskom po tom, ako Nobelov výbor so sídlom v Osle v roku 2010 udelil Nobelovu cenu za mier čínskemu disidentovi Liou Siao-poovi. Nórsko sa odvtedy usiluje o zlepšenie vzťahov s ázijskou veľmocou.

Hoci sa bilaterálne rozhovory medzi Čínou a Nórskom nedávno obnovili, čínske ministerstvo zahraničných vecí v apríli varovalo Nórsko a iné štáty pred poskytnutím priestoru pre "rozvratnícke slová" dalajlámu.