Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Dalajláma si prevzal Tepletovnovu cenu,peniaze dostanú aj indické deti

Tibetský duchovný líder dalajláma Foto: TASR/AP

Ide o najväčšiu každoročnú peňažnú cenu udeľovanú jednotlivcovi za prínos v duchovnej sfére života.Medzi jej laureátmi bola aj matka Tereza, ktorá ju dostala ako prvá v roku 1973.

Londýn 14. mája (TASR) - Tibetský duchovný líder dalajláma si dnes prevzal v Londýne tohtoročnú Templetonovu cenu udeľovanú za prínos v duchovnej sfére života. Veľkú časť z 1,1 milióna libier (1,3 milióna eur) venuje na podporu zdravia a vzdelávania indických detí.

"Naša skutočná nádej sú mladšie generácie. Ak budú náležité vzdelané, zmenia náš svet," povedal 76-ročný Tändzin Gjamccho počas preberania ceny.

Templetonova cena je pomenovaná po zosnulom americkom finančníkovi a filantropovi Johnovi Templetonovi, ktorý ju založil v roku 1972. Templeton zomrel v roku 2008.

Ide o najväčšiu každoročnú peňažnú cenu udeľovanú jednotlivcovi. Medzi jej laureátmi bola aj matka Tereza, ktorá ju dostala ako prvá v roku 1973.

"S narastajúcou závislosťou od technologického pokroku pri riešení problémov sveta ľudstvo tiež potrebuje opätovné uistenie, že jedine duchovné hľadanie môže dávať odpoveď," uviedol dnes Templetonov syn John.

Približne 900.000 libier z tohtoročnej ceny dostane charita Save the Children v Indii a 125.000 libier neziskový inštitút Minds and Life. Ostávajúcich 35.000 libier bude použitých na výučbu moderných vied v komunite tibetských mníchov v Indii, uviedol dalajláma.