Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ďalekohľad Jamesa Webba spravil dosiaľ najkvalitnejšie zábery Jupitera

Na snímke poskytnutej NASA je Jupiter zachytený ďalekohľadom Jamesa Webba, 22. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Predmetné zábery ukazujú polárne žiary, obrovské búrky, mesiace a prstence obklopujúce Jupiter v detailoch, ktoré astronómovia označili za "neuveriteľné".

Washington 23. augusta (TASR) - Najväčší a najvýkonnejší vesmírny teleskop na svete priniesol vedcom bezprecedentný pohľad na planétu Jupiter.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) zhotovil snímky najväčšej planéty slnečnej sústavy v júli, informovala v utorok spravodajská stanica BBC News.

Predmetné zábery ukazujú polárne žiary, obrovské búrky, mesiace a prstence obklopujúce Jupiter v detailoch, ktoré astronómovia označili za "neuveriteľné".

Infračervené fotografie boli umelo zafarbené, aby vynikli ich črty. Tento postup bol zvolený z dôvodu, že infračervené svetlo je pre ľudské oko neviditeľné.

"Takto sme Jupiter ešte nevideli. Je to neuveriteľné. Úprimne povedané, nečakali sme, že to bude až také dobré," uviedla astronómka Imke de Paterová z Kalifornskej univerzity, ktorá v tomto projekte zohrala kľúčovú úlohu.

JWST (James Webb Space Telescope) v hodnote desať miliárd dolárov je medzinárodná misia, ktorú vedie americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) spolu s partnermi z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Kanadskej vesmírnej agentúry (CSA).

Prevádzku ďalekohľadu spustili vlani v decembri, zariadenie sa aktuálne nachádza približne 1,6 milióna kilometrov od Zeme.

Teleskop dokáže zachytiť aj svetlo, ktoré sa smerom k súčasnej planéte Zem začalo šíriť pred 13 miliardami rokov, krátko po Veľkom tresku. JWST, považovaný za nástupcu Hubblovho teleskopu, má byť dominantnou objaviteľskou silou minimálne počas nasledujúcich 20 rokov.

Jupiter je piata planéta v poradí od Slnka, najväčšia a najhmotnejšia planéta našej slnečnej sústavy. Je pomenovaný po rímskom bohovi Jupiterovi.