Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ďalší summit NATO bude 11. a 12. júla 2023 vo Vilniuse

Pracovník upravuje plagát s logom summitu NATO pred budovou, v ktorej sa bude summit konať v Madride 27. júna 2022. Foto: TASR/AP

Stoltenberg poznamenal, že Litva, kde sa nachádza mnohonárodnostná bojová skupina NATO, výrazne pomáha pri obrane celej Aliancie.

Brusel 9. novembra (TASR) - Ďalší summit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční 11. a 12. júla 2023 v litovskom hlavnom meste Vilnius. Oznámil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

"Čelíme najzložitejšej a najnepredvídateľnejšej bezpečnostnej situácii od studenej vojny," uviedol vo vyhlásení Stoltenberg. Stretnutie vo Vilniuse bude podľa neho príležitosťou pre hlavy štátov a vlád členských krajín NATO, aby sa dohodli na ďalších krokoch na posilnenie odstrašovacieho a obranného potenciálu Aliancie, posúdili výrazné zvýšenie výdavkov na obranu a pokračovanie podpory Ukrajiny.

"V čase rastúcej strategickej konkurencie je transatlantické puto medzi Európou a Severnou Amerikou v NATO naďalej nevyhnutné pre bezpečnosť občanov" členských štátov, uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej stránke Aliancie.

Stoltenberg poznamenal, že Litva, kde sa nachádza mnohonárodnostná bojová skupina NATO, výrazne pomáha pri obrane celej Aliancie.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis na Twitteri uviedol, že Litva "bude tvrdo pracovať na tom, aby sme Švédsko a Fínsko (na summite) privítali ako plnohodnotných členov (NATO)".

Fínsko a Švédsko po desaťročiach vojenskej neutrality požiadali v máji o členstvo v NATO po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Prijatie oboch severských krajín do NATO ratifikovali už všetci členovia Aliancie okrem Turecka a Maďarska.

Lídri 30 členských krajín NATO sa naposledy zišli v júni v Madride. Tieto stretnutia sa pritom nekonajú pravidelne, ale pri príležitosti dôležitých udalostí, napríklad pri prijímaní nových členov či rozhodovaní o nových stratégiách, uviedla agentúra DPA.