Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ďalší útok džihádistov si v Mali vyžiadal desiatky civilných obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vnútrozemské Mali, jedna z najchudobnejších krajín sveta, bojuje od roku 2012 so separatistickými a džihádistickými povstalcami.

Bamako 9. septembra (TASR) - Po útoku džihádistov napojených na Islamský štát (IS), ktorého terčom bola dedina na severe Mali, prišli o život desiatky civilistov, uviedol pre agentúru AFP miestny predstaviteľ a vodca ozbrojenej skupiny.

Po útoku nasledovali intenzívne boje medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami. Zapojili sa do nich aj džihádisti, ktorí prisahali vernosť teroristickej sieti al-Káida.

Obec Talataye sa nachádza asi 150 kilometrov od mesta Gao a od začiatku malijského konfliktu v roku 2012 tam pravidelne dochádza k bojom. Dôvodom je jeho poloha na rozhraní oblastí vplyvu rôznych ozbrojených skupín.

Nemenovaný predstaviteľ vládnych úradov informoval, že k útoku IS došlo v utorok a zabitých pri ňom bolo viac ako 45 civilistov.

IS následne prevzal kontrolu nad obcou, ale predtým tam vypálil domy, trh a ďalšie miesta, spresnil vládny predstaviteľ, podľa ktorého úrady teraz znepokojuje humanitárna situácia v oblasti konfliktu, pretože ľudia tam "sú odkázaní sami na seba."

Vnútrozemské Mali, jedna z najchudobnejších krajín sveta, bojuje od roku 2012 so separatistickými a džihádistickými povstalcami. Toto džihádistami podnecované násilie vypuklo na severe Mali a následne sa rozšírilo do strednej časti krajiny a preniklo až do susedného Nigeru a Burkiny Faso.

V týchto troch krajinách zahynuli už tisíce civilistov, policajtov a vojakov a milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.