Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ďalší útok nožom: Vo Francúzsku zomreli traja ľudia, viacerí sú ranení

Francúzski policajti a hasiši stoja neďaleko Baziliky Matky Božej po útoku nožom v juhofrancúzskom meste Nice 29. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Podľa starostu Nice išlo pravdepodobne o teroristický útok.

Nice 29. októbra (TASR) - Traja ľudia vo štvrtok zomreli a viacerí utrpeli zranenia pri útoku nožom vo francúzskom meste Nice. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP a britská stanica SkyNews však informujú o troch obetiach.

"Všetko naznačuje, že išlo o teroristický útok," napísal starosta Nice Christian Estrosi na Twitteri. Novinárom oznámil, že muž pri útoku opakoval slová "Alláhu akbar".

Polícia útočníka krátko po útoku zadržala a previezla do nemocnice, pretože sa počas zatknutia zranil, informovala polícia agentúru AP. Motív útoku je zatiaľ neznámy, útočník však podľa predbežných informácií polície konal sám.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom na verejných miestach vo Francúzsku počas roku 2020:

3. januára
Muža, ktorý pobodal niekoľko ľudí pri Paríži, bezpečnostné zložky zastrelili. K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.

3. februára
Polícia oznámila, že Imrana Alijeva, blogera a kritika čečenského lídra Ramzana Kadyrova, dobodali na smrť v hoteli v severofrancúzskom meste Lille.

4. apríla
Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere na juhovýchode Francúzska. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom, konal sám, bez podpory teroristickej organizácie.

15. apríla

Francúzski policajti zastrelili na jednom z parížskych predmestí muža afganského pôvodu, ktorý ich ohrozoval nožom. Policajti spozorovali muža ozbrojeného dlhým nožom, najprv sa im vyhrážal a potom sa na nich vrhol.

25. septembra
Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo vo francúzskej metropole Paríž.

16. októbra
Pri útoku neďaleko Paríža odrezali priamo na ulici hlavu stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý pred časom vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila.


Prokuratúra začala vyšetrovanie vraždy po útoku nožom v meste Nice


Francúzska protiteroristická prokuratúra začala vo štvrtok vyšetrovanie vraždy krátko po tom, čo páchateľ zabil nožom troch ľudí a viacerých zranil v blízkosti Baziliky Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice. Informovala o tom agentúra AFP.

Útočník podľa AFP jednu obeť podrezal, britská stanica SkyNews zase píše, že ďalšej žene oddelil nožom hlavu od tela.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti oznámil, že po útoku zvolal krízové zasadnutie. Miesto činu má dnes navštíviť francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Forezní experti vyšetrujú pred Bazilikou Matky Božej po útoku nožom v juhofrancúzskom meste Nice 29. októbra 2020.
Foto: TASR/AP

Medzi obeťami útoku je správca baziliky


Jednou z obetí, ktorá zomrela pri štvrtkovom útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice, je aj správca tohto kostola. Informovali o tom francúzsky denník Le Monde a agentúra Reuters.

Ďalšej obeti, ktorou bola žena, útočník "prakticky oddelil hlavu od tela," píše britská stanica BBC. Útočník oboch ľudí zabil vo vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát nožom bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

Miesto útoku má vo štvrtok navštíviť francúzsky prezident Emmanuel Macron. Premiér Jean Castex informoval, že prezident zvolal na piatkové ráno bezpečnostnú radu.

Starosta mesta Nice Christian Estrosi podľa Reuters prirovnal štvrtkový útok k nedávnej vražde učiteľa Samuela Patyho, ktorého na parížskom predmestí nožom zabil 18-ročný islamista čečenského pôvodu, pretože učiteľ svojim študentom ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Európski lídri reagujú na útok nožom v Nice, pri ktorom zahynuli tri osoby


Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli vyjadril na sociálnej sieti Twitter šok a hlboký zármutok zo správy o údajnom teroristickom útoku vo francúzskom meste Nice, pri ktorom vo štvrtok zahynuli traja ľudia. "Všetci v Európe pociťujeme túto bolesť. Je našou povinnosťou sa spoločne postaviť proti násiliu a proti tým, ktorí sa snažia podnecovať a šíriť nenávisť," uviedol.

"Tento čin, ktorý je rovnako barbarský ako zbabelý, uvrhol celú krajinu do smútku," napísal na Twitteri francúzsky premiér Jean Castex.

"Som zhrozený zo správ z mesta Nice o barbarskom útoku v Bazilike Matky Božej. Myslíme na obete a ich rodiny a Spojené kráľovstvo vytrvalo stojí po boku Francúzska proti teroru a neznášanlivosti," reagoval na Twitteri britský premiér Boris Johnson.

Pápež František útok odsúdil a uviedol, že terorizmus nie je za žiadnych okolností akceptovateľný. "Modlí sa za obete a ich blízkych, a za to, aby prestalo násilie, aby sme na seba opäť hľadeli ako na bratov a sestry, a nie ako na nepriateľov, a aby sa milovaný francúzsky ľud spojil v boji proti zlu dobrom," priblížil pápežovu reakciu hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Informoval o tom britský denník The Telegraph.

Útok odsúdilo aj Turecko, ktoré posledný týždeň kritizuje prístup francúzskej vlády ku karikatúram proroka Mohameda. "Neexistuje dôvod, ktorý by oprávnil alebo ospravedlnil zabitie alebo násilie," uviedlo podľa The Telegraph turecké ministerstvo zahraničných vecí. "Turecko ako krajina, ktorej občania boli tiež obeťami terorizmu, vyjadruje Francúzom solidaritu."

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí a solidaritu s Francúzskom vyjadrili na Twitteri tiež holandský premiér Mark Rutte a belgický premiér Alexander De Croo.

Solidaritu s Francúzskom vyjadril aj predseda Európskej rady Charles Michel. "V myšlienkach som s obeťami ohavného útoku v Nice a ich pozostalými. Celá Európa je s vami," napísal na Twitteri.

"Som otrasená brutálnymi vraždami v kostole v Nice. Moje myšlienky sú s príbuznými pozostalých a obeťami. Nemecko stojí v tejto ťažkej chvíli po boku Francúzska," uviedla podľa britského denníka The Telegraph nemecká kancelárka Angela Merkelová.

The Telegraph priniesol aj o reakciu predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá útok označila za "ohavný a brutálny".

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v televízii ČT24 vyjadril pozostalým obetí úprimnú sústrasť. Následne zdôraznil, že ČR jasne stojí za európskymi hodnotami vrátane slobody slova.

Taliansky premiér Giuseppe Conte na sociálnej sieti tiež odsúdil "podlý útok" a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov útok označil za "absolútne hrôzostrašnú tragédiu," informovala agentúra TASS.
Policajti hliadkujú pred Bazilikou Matky Božej po útoku nožom v juhofrancúzskom meste Nice 29. októbra 2020.
Foto: TASR/AP

Matovič po útoku v Nice vyjadril Francúzsku podporu v boji proti extrémizmu


Slovenský premiér Igor Matovič vo štvrtok vyjadril francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi podporu v boji proti extrémizmu po útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zomreli traja ľudia.

"Nedávna brutálna vražda profesora Patyho je útokom na hodnoty EÚ, naše hodnoty. Musia byť chránené. Sme v tom spolu," napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

Korčok odsúdil "útok proti ľudskosti" vo francúzskom meste Nice


Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyjadril solidaritu s Francúzskom po "útoku proti ľudskosti a našim hodnotám" v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zomreli traja ľudia.

"Absolútne dôverujem francúzskym lídrom a orgánom, ktoré sa nikdy nevzdajú svojho odhodlania chrániť francúzskych občanov a eliminovať zbabelých páchateľov týchto zločinov," napísal Korčok na sociálnej sieti Twitter.