Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ďalšie desiatky civilistov sa stali obeťami islamistických partizánov

Ľudia, utekajúci pred bojmi, kráčajú po ceste neďaleko Kibumby, severne od Gomy v Konžskej demokratickej republike. Foto: TASR/AP

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín.

Kinshasa 29. mája (TASR) - Najmenej 27 ľudí zabili počas soboty mačetami na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) členovia neslávne známej povstaleckej skupiny Zjednotené demokratické sily (ADF). Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie konžskej armády i pracovníkov Červeného kríža, ktorého pracovníci monitorujú v uvedenej zemepisnej oblasti situáciu.

Skupine ADF – ktorú extrémistická organizácia Islamský štát (IS) považuje za svoju regionálnu odnož – sa všeobecne kladie za vinu, že na nepokojmi zmietanom konžskom východe vyvraždila už tisícky civilistov.

Krátko po násilnom incidente, ku ktorému došlo v nedeľných ranných hodinách v katastri konžského mesta Beni, provincia Severné Kivu, začali vojaci útočníkov prenasledovať a usmrtili siedmich z nich.

Nedeľná masakra v Beni sa odohrala po takmer mesiaci relatívneho pokoja na tomto území, kde proti partizánskym oddielom zo skupiny ADF bojujú konžská a ugandská armáda spoločnými silami už od vlaňajšieho novembra.

Červený kríž hlásil podobnú tragickú udalosť aj v piatok. V provincii Ituri, susediacej so Severným Kivu, sa vtedy našlo 17 mŕtvych tiel s odťatými hlavami. Predpokladá sa, že aj tento zločin majú na svedomí príslušníci Zjednotených demokratických síl.

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín; mnohé z nich majú za cieľ zmocniť sa prírodného bohatstva, ktorým toto územie oplýva, analyzuje agentúra DPA. Kongo má približne 90 miliónov obyvateľov a je bohaté na meď, kobalt, zlato i diamanty.