Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Damask: Poškodenie letiska v Aleppe ovplyvní pomoc po zemetrasení

Na archívnej snímke cez okná poškodeného domu vidno zrútené budovy po ničivom zemetrasení v meste Jinderis v provincii Aleppo v Sýrii. Foto: TASR/AP

Letisko v Aleppe je hlavnou vstupnou bránou pre zahraničnú pomoc Sýrii po zemetrasení.

Damask 7. marca (TASR) - Sýrska vláda v utorok vyhlásila, že letisko v meste Aleppo je po raketovom útoku Izraela zo skorého rána vyradené z prevádzky a nepriaznivo to ovplyvní prijímanie humanitárnej pomoci po ničivom zemetrasení. Izraelská armáda sa zatiaľ k situácii nevyjadrila. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Izrael pripustil, že sa jeho útoky v Sýrii zameriavajú na Iránom podporované militantné zoskupenia, ako je napríklad libanonské hnutie Hizballáh, ktoré vyslalo tisícky bojovníkov na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré už od vypuknutia vojny v roku 2011 dokumentuje násilie v Sýrii, tiež informovalo o raketovom útoku. Letisko v Aleppe na severozápade Sýrie je ťažko poškodené. Išlo o druhý útok naň za posledných šesť mesiacov, dodalo SOHR. Obete neboli hlásené.

Sýrske ministerstvo dopravy uviedlo, že poškodenie letiska nepriaznivo ovplyvní humanitárne operácie po zemetraseniach z minulého mesiaca. Tie postihli sýrsko-tureckú pohraničnú oblasť a vyžiadali si v oboch krajinách celkovo vyše 50.000 mŕtvych.

Letisko v Aleppe je hlavnou vstupnou bránou pre zahraničnú pomoc Sýrii po zemetrasení. Sýrske ministerstvo dopravy teraz presmerovalo lety s humanitárnou pomocou na medzinárodné letiská v Damasku a Lázikíji.

Mesto Aleppo bolo počas sýrskej občianskej vojny ťažko poškodené. Ničivé zemetrasenia v sýrsko-tureckej pohraničnej oblasti z minulého mesiaca tiež spôsobili závažné škody a v Sýrii si vyžiadali podľa aktuálnych údajov vyše 5900 mŕtvych.