Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Dáni dnes rozhodujú v referende o bližšom vzťahu k EÚ

Dánska metropola Kodaň, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Euroskeptická Dánska ľudová strana argumentuje, že prijatím zmien bude Dánsko časom nútené akceptovať aj utečeneckú politiku EÚ.

Kodaň 3. decembra (TASR) - Voliči v Dánsku hlasujú dnes v referende o tom, aký blízky vzťah by mala ich krajina mať k legislatíve Európskej únie.

Dánsku, Británii a Írsku doterajší systém zavedený v roku 1993 umožňuje plne sa nezapojiť do spolupráce v oblasti menovej a bezpečnostnej politiky, spravodlivosti a vnútorných vecí. Avšak po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2009 sa na nadnárodnú úroveň presunula väčšia časť spolupráce v EÚ.

Ak Dáni v referende jasne nepodporia bližší vzťah s EÚ, prídu o svoje členstvo v Európskom policajnom úrade (Europol). Ak budú hlasovať za zmenu, bude musieť Dánsko prijať 22 existujúcich právnych dokumentov EÚ počnúc rodinným právom (napríklad finančné vyrovnanie sa pri rozvodoch či platby výživného na dieťa) až po komerčné právo (cezhraničné úhrady dlhov).

Zmenu presadzuje päťčlenná aliancia vrátane liberálov premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena. Argumentujú, že reforma je nevyhnutná, aby Dánsko zostalo partnerom v Europole.

Euroskeptická Dánska ľudová strana argumentuje, že prijatím zmien bude Dánsko časom nútené akceptovať aj utečeneckú politiku EÚ, a navrhuje, aby namiesto nich uzavrelo samostatnú zmluvu s Europolom, ako má napríklad Nórsko, ktoré nie je členom EÚ.

Referendové miestnosti sú otvorené od 09.00 h do 20.00 h. Právo hlasovať má 4,1 milióna Dánov.