Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dáni hlasujú o zrušení výnimky v spoločnej obrannej politike EÚ

Voliči prichádzajú do volebnej miestnosti v meste Viborg počas referenda v Dánsku v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR/AP

Referendové miestnosti otvorili v stredu ráno o 8.00 h, zatvoria ich o 20.00 h. Konečné výsledky sa očakávajú okolo 23.00 h.

Kodaň 1. júna (TASR) - V Dánsku sa v stredu koná referendum o zrušení výnimky, ktorá krajine doteraz umožňovala nepripojiť sa k spoločnej obrannej politike EÚ. Hlasovanie súvisí s ruskou inváziou na Ukrajinu, píše agentúra AFP, z ktorej čerpala TASR.

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky je za zrušenie tejto výnimky 65 percent Dánov. Analytici však upozorňujú, že dánski voliči v minulosti viackrát odmietli hlbšiu integráciu svojej krajiny do európskych štruktúr, pričom nie je isté, aká vysoká bude účasť v stredajšom referende. Dánsko neprijalo spoločnú menu euro a nepridalo sa ani k spoločnej politike EÚ v oblasti justície a bezpečnosti.

Referendové miestnosti otvorili v stredu ráno o 8.00 h, zatvoria ich o 20.00 h. Konečné výsledky sa očakávajú okolo 23.00 h.

Premiérka Mette Frederiksenová vyzvala Dánov, aby hlasovali za zrušenie výnimky. "V čase, keď musíme bojovať za bezpečnosť v Európe, sa musíme viac zjednotiť s našimi susedmi," povedala v nedeľu v poslednej televíznej diskusii pred referendom.

Fínsko a Švédsko v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu nedávno požiadali o členstvo v NATO.

Dovedna 11 politických strán, ktoré majú v dánskom parlamente spolu tri štvrtiny mandátov, odporučilo občanom hlasovať za zrušenie výnimky. Proti sú podľa AFP iba dve krajne pravicové euroskeptické strany a jedna krajne ľavicová strana.