Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Daniel Barenboim zo zdravotných dôvodov prerušil vystupovanie

Na archívnej snímke svetovouznávaný dirigent Daniel Barenboim. Foto: TASR/AP

Barenboim – držiteľ niekoľkých cien Grammy – už v priebehu tohto roka zo zdravotných dôvodov zrušil sériu vystúpení.

Berlín 6. októbra (TASR) - Dirigent a klavirista klasickej hudby Daniel Barenboim, narodený v Argentíne a pôsobiaci v Nemecku, oznámil, že po tom, ako mu diagnostikovali "závažné neurologické ochorenie", dočasne zastavuje svoju koncertnú činnosť. Informovala o tom v stredu stanica BBC News.

Barenboim – držiteľ niekoľkých cien Grammy – už v priebehu tohto roka zo zdravotných dôvodov zrušil sériu vystúpení. Na sociálnej sieti Twitter v utorok napísal, že v nasledujúcich mesiacoch sa vzdá ďalších pracovných záväzkov.

"Môj zdravotný stav sa v priebehu uplynulých mesiacov zhoršil. Musím sa teraz sústrediť na svoju fyzickú pohodu. Celý svoj život som prežil v prostredí hudby a budem v tom pokračovať, kým mi to zdravie dovolí," uviedol 79-ročný Barenboim.

Daniel Barenboim sa narodil židovským rodičom a preslávil sa ako fenomenálny mladý klavirista. Neskôr sa ako tínedžer presťahoval do Izraela a stal sa popredným dirigentom.

V roku 1967 sa v Jeruzaleme oženil s britskou čelistkou Jacqueline du Préovou. Po jej smrti sa v roku 1988 jeho druhou manželkou stala izraelská klaviristka ruského pôvodu Jelena Baškirovová.

V roku 1992 sa stal generálnym hudobným riaditeľom Štátnej opery v Berlíne, kde pôsobí dodnes. Je spoluzakladateľom súboru West-Eastern Divan Orchestra, ktorý propaguje spoluprácu medzi mladými hudobníkmi z Izraela a arabských krajín.

Barenboim má štyri občianstva – argentínske, izraelské, palestínske a španielske. Ako prvý človek sa stal súčasne držiteľom občianstiev palestínskeho i židovského štátu.