Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Dánska armáda doručila vakcíny do odľahlých grónskych osád

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vakcinačná kampaň v Grónsku začala 4. januára a zdravotníci doteraz zaočkovali šesť percent obyvateľstva.

Nuuk/Kodaň 7. marca (TASR) - Dánska armáda úspešne dodala vakcíny proti koronavírusu do odľahlých osád pozdĺž západného pobrežia Grónska. Informovala o tom agentúra AFP.

Loď dánskeho námorníctva, vybavená špeciálnou mrazničkou pre skladovanie vakcín, vyplávala z grónskeho hlavného mesta Nuuk v polke februára. Na palube boli aj zdravotníci, ktorí zaočkovali obyvateľov dvoch grónskych osád. Misia vyplávala na podnet grónskych úradov, približuje AFP.

Toto rozsiahle autonómne dánske územie je domovom pre 56.000 ľudí. Ich príbytky sa však rozprestierajú na území o veľkosti dvoch miliónov kilometrov štvorcových. Zásobovanie komplikuje okrem obmedzenej cestnej siete aj arktické počasie, ktoré často znemožňuje leteckú dopravu.

Dánski námorníci a zdravotníci zaočkovali 233 osôb v osade Paamiut a 90 ľudí v osade Qeqertarsuatsiaat. Následne sa vrátili do mesta Nuuk.

Podľa veliteľa dánskych vojenských síl v Grónsku Dana Termansena budú podobné misie pokračovať, až kým nebudú vakcínami zásobené všetky grónske osady.

Grónske zdravotnícke úrady evidujú od vypuknutia pandémie 31 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a žiadne súvisiace úmrtia. Vakcinačná kampaň tu začala 4. januára a zdravotníci doteraz zaočkovali šesť percent obyvateľstva.