Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dánska kráľovná mala po pohrebe Alžbety II. pozitívny test na covid

Na archívnej snímke z 11. septembra 2022 dánska kráľovná Margaréta II. sa usmieva počas slávnostného banketu, ktorý sa konal pri príležitosti 50. výročia kráľovninho nástupu na trón. Foto: TASR/AP

Aktivity kráľovnej na tento týždeň boli preto zrušené, informoval v stredu kráľovský palác v tlačovej správe bez ďalších podrobností.

Kodaň 21. septembra (TASR) - Dánska kráľovná Margaréta II., ktorá sa v pondelok zúčastnila na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne, mala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Oznámil to v stredu dánsky kráľovský palác, informuje agentúra AFP.

Osemdesiatdvaročná dánska panovníčka je zaočkovaná troma dávkami proticovidovej vakcíny, pričom ochorenie COVID-19 prvýkrát prekonala tento rok vo februári. Ďalší pozitívny výsledok testu na covid mala v utorok večer, teda deň po pohrebe Alžbety II.

"Aktivity kráľovnej na tento týždeň boli preto zrušené," informoval v stredu kráľovský palác v tlačovej správe bez ďalších podrobností.

Margaréta II., narodená 16. apríla 1940, oslávila 14. januára 50. výročie svojho nástupu na trón. Prevzala ho po svojom zosnulom otcovi, kráľovi Frederikovi IX. Je zároveň prvou ženou, ktorá v Dánsku zastáva pozíciu vládnucej kráľovnej.

Po smrti Alžbety II. je dánska kráľovná zároveň najdlhšie vládnucou žijúcou európskou panovníčkou. Po nej nasleduje švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, ktorý panuje už 48 rokov. V globálnom meradle dánsku panovníčku v dĺžke vládnutia predstihuje len brunejský sultán, a to o štyri roky, pripomína AFP.

Kým v čase nástupu Margaréty II. na trón sa za zachovanie monarchie zasadzovala menej než polovica Dánov, v súčasnosti patrí dánska kráľovská rodina k najobľúbenejším na svete a doma sa teší podpore viac ako 80 percent Dánov.

Margaréta II. ovdovela v roku 2018, keď ako 83-ročný zomrel jej manžel, princ Henrik. Odvtedy však viackrát zopakovala, že sa svojich povinností nikdy nevzdá. "Na tróne zostanem, kým nepadnem," povedala. Následníkom kráľovnej je starší z jej dvoch synov, 54-ročný korunný princ Frederik.