Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánska premiérka predstavila novú vládu

Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Vznik novej koalície oznámila Frederiksenová v utorok. Menšinovú vládu sociálnych demokratov, ktorú podporovali ľavicové strany, viedla od roku 2019.

Kodaň 15. decembra (TASR) - Dánska sociálnodemokratická premiérka Mette Frederiksenová predstavila vo štvrtok svoju novú vládu, ktorá vzišla z parlamentných volieb 1. novembra. Jej predchodca Lars Lökke Rasmussen, líder koaličnej centristickej strany Umiernených, sa stal ministrom zahraničných vecí. Jakob Ellemann-Jensen, šéf Liberálnej strany, ktorá je tretím koaličným partnerom vo vláde, je novým ministrom obrany. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Ide o prvú pravo-ľavú vládu v Dánsku za posledných 44 rokov. V dánskej vláde je 23 kresiel. Sociálni demokrati ich dostali 11, Liberálna strana sedem a Umiernení päť. Vo vláde je 15 mužov a osem žien.

Vznik novej koalície oznámila Frederiksenová v utorok. Menšinovú vládu sociálnych demokratov, ktorú podporovali ľavicové strany, viedla od roku 2019. Pred voľbami sa vyslovila za širokú koalíciu naprieč politickým spektrom s argumentom, že v čase medzinárodnej neistoty je potrebná politická jednota.

Predčasné parlamentné voľby sa v Dánsku uskutočnili v dôsledku tzv. norkovej krízy. Jedna zo strán podporujúcich Frederiksenovú totiž pohrozila, že ak nebudú vyhlásené, podporí vyslovenie nedôvery vláde. Tá si mala v novom hlasovaní znovu získať dôveru voličov po tom, čo v roku 2020 rozhodla o utratení asi 15 miliónov noriek pre obavy spojené s pandémiou koronavírusu. Nakoniec sa ukázalo, že toto rozhodnutie nebolo v súlade so zákonom.