Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dánska premiérka sa po niekoľkých odkladoch svadby konečne vydala

Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa v stredu po predošlom viacnásobnom odložení vlastnej svadby z dôvodu konania mimoriadneho summitu EÚ či dánskych parlamentných volieb napokon vydala za svojho partnera. Foto: TASR/AP

Na obrade sa zúčastnil aj bývalý dánsky premiér Poul Nyrup Rasmussen, ako aj niekoľko ministrov Frederiksenovej vlády.

Kodaň 15. júla (TASR) - Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa v stredu po predošlom viacnásobnom odložení vlastnej svadby z dôvodu konania mimoriadneho summitu EÚ či dánskych parlamentných volieb napokon vydala za svojho partnera. Informovala o tom agentúra DPA.

Frederiksenová (42) si vzala 55-ročného filmového režiséra a fotografa Booma Tengberga v kostole na ostrove Mon ležiacom v Baltskom mori

Na obrade sa zúčastnil aj bývalý dánsky premiér Poul Nyrup Rasmussen, ako aj niekoľko ministrov Frederiksenovej vlády.

Dvojica sa mala pôvodne zosobášiť už v lete 2019, svadbu však vtedy odložila pre parlamentné voľby. Tento rok im plány prekazila aj koronanvírusová pandémia.

Frederiksenová si za nový termín stanovila 18. júl, koncom júna však oznámila, že svadbu opäť presunula, pretože v ten deň sa v Bruseli koná summit Európskej rady a "musí robiť svoju prácu a chrániť záujmy Dánska".

Na summite EÚ sa bude 17. a 18. júla rokovať o sedemročnom rozpočte EÚ a o pláne na obnovu ekonomík po pandémii. Od vypuknutia pandémie pôjde o prvý summit, na ktorom budú lídri EÚ aj fyzicky prítomní. Dosiaľ rokovali výlučne prostredníctvom videokonferencií.