Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Dánska premiérka vyjadrila ľútosť nad Trumpovým zrušením návštevy

Mette Frederiksenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiérka podľa tlačovej agentúry DPA dodala, že spolu s ostatnými predstaviteľmi sa na návštevu tešili.

Kodaň 21. augusta (TASR) - Dánska premiérka Mette Frederiksenová v stredu vyhlásila, že správu o tom, že americký prezident Donald Trump zrušil svoju návštevu Dánska, prijala "s poľutovaním a prekvapením".

Premiérka podľa tlačovej agentúry DPA dodala, že spolu s ostatnými predstaviteľmi sa "na návštevu tešili".

"Určite si nemyslím, že Dánsko a Spojené štáty sú v kríze," povedala Frederiksenová (41) novinárom v dánskom hlavnom meste Kodaň.

Návšteva Trumpa mohla byť "príležitosťou... osláviť blízky vzťah Dánska s USA, ktoré zostávajú jedným z najbližším spojencov Dánska", zdôraznila.

Vývoj v "Arktíde si vyžaduje ďalšiu spoluprácu USA, Grónska, Faerských ostrovov (dánskeho autonómneho regiónu) a Dánska," vysvetlila premiérka.

"Naše pozvanie a výzva na intenzívnejšiu spoluprácu v arktických záležitostiach stále trvajú. Oblasť Arktídy je dôležitejšia než kedykoľvek predtým," upozornila.

Frederiksenová podľa svojich slov zaznamenala, že prebieha určitá "diskusia" o predaji Grónska, ktoré je územím Dánska. "Toto jasne odmietol Kim Kielsen (šéf grónskej autonómie), a ja s týmto jeho rozhodnutím samozrejme súhlasím," vyhlásila premiérka.

Trump zrušenie návštevy, ktorá sa mala uskutočniť o dva týždne, oznámil v stredu na sociálnej sieti Twitter. Napísal, že sa tak rozhodol v súvislosti s nedeľným vyjadrením dánskej premiérky Frederiksenovej, ktorá zavrhla myšlienku, že by Dánsko mohlo predať Spojeným štátom ostrov Grónsko.

"Dánsko je veľmi neobyčajná krajina s neuveriteľnými ľuďmi, ale na základe poznámok premiérky Mette Frederiksenovej - že by nemala záujem hovoriť o kúpe Grónska - odložím naše stretnutie, plánované o dva týždne, na inokedy," napísal Trump. "Premiérka dokázala ušetriť veľa peňazí a úsilia Spojeným štátom aj Dánsku tým, že bola taká priama. Ďakujem jej za to a teším sa na opätovné naplánovanie (stretnutia) niekedy v budúcnosti!" dodal.

Dánska premiérka v nedeľu počas návštevy Grónska povedala, že najväčší ostrov sveta nie je na predaj a že spomínané úvahy považuje za absurdné.

Trump potom zareagoval, že o takýto obchod by mal záujem zo strategických dôvodov, avšak v súčasnosti nie je preňho prioritou.

Dánsky kráľovský palác vydal pôvodne ešte 31. júla vyhlásenie s informáciou, že kráľovná Margaréta II. pozvala Trumpa na štátnu návštevu plánovanú na 2.-3. septembra. Trump mal Dánsko navštíviť v rámci rozsiahlejšej zahraničnej cesty, ktorej začiatok je naplánovaný na koniec augusta. Očakáva sa, že prezident zavíta aspoň do Poľska, kde si má pripomenúť 80. výročie začiatku druhej svetovej vojny.