Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dánske ministerstvo obrany zakázalo zamestnancom používať TikTok

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Pripojilo sa tak k ďalším západným krajinám, ktoré to doteraz urobili.

Kodaň 6. marca (TASR) - Dánske ministerstvo obrany zakázalo svojim zamestnancom používať na pracovných zariadeniach aplikáciu čínskej sociálnej siete TikTok. Pripojilo sa tak k ďalším dánskym inštitúciám a západným krajinám, ktoré to doteraz urobili. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry DPA.

Používanie čínskej aplikácie ministerstvo zakázalo z bezpečnostných dôvodov, pričom pre prácu zamestnancov rezortu obrany je len veľmi málo potrebná. Zamestnanci, ktorí ju majú nainštalovanú vo svojom pracovnom telefóne alebo na inom zariadení, by si ju mali čím skôr vymazať, uviedla v pondelok Kodaň.

Ministerstvo reagovalo na odporúčanie Dánskeho centra pre kybernetickú bezpečnosť (CFCS). CFCS nedávno odporučilo nepoužívať TikTok na vládnych zariadeniach.

Okrem ministerstva obrany zakázalo zamestnancom používať TikTok už aj dánske ministerstvo pre klímu a energetiku, uvádzajú dánske médiá. O nepoužívanie tejto čínskej sociálnej siete požiadal minulý týždeň poslancov a zamestnancov aj dánsky parlament (Folketing).

TikTok zakázali niektorým vládnym zamestnancom používať viaceré krajiny vrátane USA či Lotyšska. Pozastaviť používanie tejto aplikácie sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla aj Európska komisia (EK).