Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Dánski námorníci pri prestrelke usmrtili štyroch pirátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prestrelka sa odohrala po tom, ako dánski námorníci niekoľkokrát varovne vypálili, na čo piráti okamžite odpovedali takisto streľbou.

Kodaň 25. novembra (TASR) - Štyroch pirátov usmrtila dánska námorná hliadka počas prestrelky v Guinejskom zálive pri pobreží Nigérie. O incidente vo štvrtok informovala dánska armáda, píše agentúra AFP.

Dánska fregata Esbern Snare hliadkuje v Guinejskom zálive od začiatku novembra. V stredu sa však jej posádka pokúsila nalodiť na pirátsku loď, v dôsledku čoho došlo k prestrelke.

"Ani jeden dánsky vojak nebol zranený, avšak postrelených bolo päť pirátov – z nich štyria zomreli a jeden utrpel zranenia," uviedla dánska armáda.

Prestrelka sa odohrala po tom, ako dánski námorníci niekoľkokrát varovne vypálili, na čo piráti okamžite odpovedali takisto streľbou. Príslušníci dánskych námorných síl následne konali v sebaobrane a streľbu pirátom opätovali, spresňujú dánske armádne zdroje.

Po prestrelke sa pirátska loď potopila a jej posádku, ktorej súčasťou bolo osem ľudí, premiestnili na dánsku fregatu. V Guinejskom zálive, ktorý sa nachádza na západnom pobreží Afriky, operuje množstvo pirátskych lodí. Vlani tam došlo k 195 útokom pirátov. Podľa Medzinárodnej námornej organizácie (IMO) bolo minulý rok celosvetovo na mori vzatých do zajatia 135 námorníkov, z ktorých až 130 zajali práve v Guinejskom zálive.

Dánsko v marci oznámilo, že do Guinejského zálivu vyšle svoje plavidlo, ktoré bude v tejto nebezpečnej zóne hliadkovať.

Dánska fregata Esbern Snare je vybavená helikoptérou a na jej palube sa nachádza 175 námorníkov. Jej úlohou je "ochrana dánskych a iných komerčných plavidiel v regióne", uviedla dánska ministerka obrany Trine Bramsenová.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa súčasnosti nachádza v Ghane, pričom plánuje navštíviť aj fregata Esbern Snare.