Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dánsko a Kanada sa po 50 rokoch dohodli o rozdelení Hansovho ostrova

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Dánsko a Kanada sa v roku 1973 dohodli na vytýčení hranice cez Naresovu úžinu medzi Grónskom a Kanadou. Nedokázali sa však zhodnúť na tom, ktorá krajina bude mať zvrchovanosť nad Hansovým ostrovom.

Kodaň 14. júna (TASR) - Dánsko a Kanada sa dohodli na rozdelení neobývaného Hansovho ostrova v Severnom ľadovom oceáne, čím ukončili takmer 50 rokov trvajúci spor. Obe krajiny majú v utorok podpísať dohodu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na základe dohody bude vytýčená hranica cez tento ostrov s rozlohou 1,3 kilometra štvorcového, ktorý sa nachádza v mori medzi Grónskom a kanadským ostrovom Ellesmere. Na tomto území sa nenachádzajú žiadne zdroje nerastných surovín, dodáva AP.

"Vysiela to jasný signál, že spory o hranice je možné vyriešiť praktickým nenásilným spôsobom, kde víťazia všetky strany," povedal dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. Dohodu označil za "dôležité znamenie v súčasnosti, keď je vo svete toľko vojen a nepokojov".

Dánsko a Kanada sa v roku 1973 dohodli na vytýčení hranice cez Naresovu úžinu medzi Grónskom a Kanadou. Nedokázali sa však zhodnúť na tom, ktorá krajina bude mať zvrchovanosť nad Hansovým ostrovom, ktorý sa nachádza približne 1100 kilometrov južne od severného pólu. Médiá neskôr tento spor nazvali "whisky war", píše AP.

Dánsky minister pre záležitosti Grónska v roku 1784 na ostrove vztýčil dánsku zástavu a umiestnil k nej fľašu dánskeho alkoholického nápoja s nápisom "vitajte na dánskom ostrove". Kanaďania následne na ostrov umiestnili svoju zástavu a fľašu kanadskej brandy. Obe krajiny odvtedy na ostrov umiestňovali svoje vlajky a fľaše alkoholu, píše AP.