Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Dánsko a Nórsko si pripomenuli nehodu na trajekte z roku 1990

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Michael Probst

Niekoľko stoviek ľudí vrátane tých, čo tragédiu prežili, a príbuzných obetí sa zúčastnilo na spomienkovej slávnosti v Osle.

Štokholm 7. apríla (TASR) - Dvadsiate piate výročie požiaru na trajekte pri západnom pobreží Švédska, pri ktorom zahynulo 159 ľudí, si dnes pripomenuli v Dánsku a Nórsku.

Trajekt MS Scandinavian Star, ktorý prevážal autá i cestujúcich, sa plavil ráno 7. apríla 1990 z Osla do dánskeho Frederikshavnu, keď na ňom vypukol požiar. Z jeho založenia obvinili dánskeho vodiča kamióna, ktorý pri požiari zomrel, čo však bolo v uplynulých rokoch spochybnené, uviedla tlačová agentúra DPA.

Niekoľko stoviek ľudí vrátane tých, čo tragédiu prežili, a príbuzných obetí sa zúčastnilo na spomienkovej slávnosti v Osle. Štát na nej zastupovali kráľovná Sonja, premiérka Erna Solbergová a starosta Osla Fabian Stang, prítomný bol aj dánsky veľvyslanec v Nórsku Torben Brylle.

Spomienková bohoslužba sa uskutočnila aj vo Frederikshavne. Na mólo, pri ktorom mal trajekt na konci cesty zakotviť, položili vence a kvetiny.

Nórska polícia vlani opätovne otvorila časť vyšetrovania. Nórsky parlament rozhodol o preskúmaní prípadu po správe nezávislej skupiny z roku 2013, ktorá tvrdí, že požiar mohlo založiť niekoľko členov posádky v rámci poisťovacieho podvodu.