Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Dánsko bude bezdomovcov očkovať prioritne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Škandinávska krajina začala očkovať 27. decembra a v prepočte na počet obyvateľov patrí momentálne k najrýchlejším v Európe.

Kodaň 19. januára (TASR) - Dánsko v utorok oznámilo, že zahrnie bezdomovcov medzi tých, ktorí budú prednostne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Rozhodlo sa tak po výzve charitatívnych organizácií a pracovníkov úradov, ktorí sa o túto zraniteľnú skupinu starajú, uviedla agentúra AFP.

Škandinávska krajina začala očkovať 27. decembra a v prepočte na počet obyvateľov patrí momentálne k najrýchlejším v Európe. Dánskou stratégiou je rozdelenie obyvateľstva do 12 prioritných skupín, z ktorých prvým piatim sa už vakcína poskytuje.

"Bezdomovci a sociálne zraniteľní ľudia, ktorí sú obzvlášť ohrození, sú zaradení v piatej skupine," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva sociálnych vecí.

Podľa údajov sociálnych služieb má Dánsko okolo 6500 bezdomovcov. Úrady a charitatívne organizácie poukazujú na zvýšené riziko prenosu ochorenia v tejto skupine.  

"Existuje naliehavá potreba uprednostniť najzraniteľnejších, ľudí žijúcich na uliciach, tých, ktorí potrebujú najrozsiahlejšiu a najkomplexnejšiu pomoc. Vakcíny + balíčky pomoci - teraz!" uviedla skupina Gadejuristen, ktorá poskytuje právnu pomoc, vo svojom poste na Facebooku. 

Takmer tri percentá Dánov už dostali prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, pol percenta populácie až aj druhú. To zaraďuje Dánsko na popredné miesta medzi krajinami EÚ.