Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dánsko chce znižovať počty žiadateľov o azyl

Na archívnej snímke slávna pešia ulica Stroget počas pandémie koronavírusu 12. januára 2021 v Kodani. Foto: TASR/AP

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dánsko, ktoré má 5,8 milióna obyvateľov, sa snaží odrádzať žiadateľov od toho, aby útočisko hľadali v tejto krajine.

Kodaň 22. januára (TASR) - Dánsko sa usiluje o nulové množstvo žiadostí o azyl, povedala v piatok sociálnodemokratická premiérka Mette Frederiksenová. Zdôraznila tým už aj tak reštriktívny postoj krajiny k prisťahovalectvu, uviedla agentúra AFP.

V krajine zaznamenali najnižší počet žiadateľov o azyl od roku 1998, za rok 2020 to bolo celkovo 1547 žiadostí. "Nemôžeme sľúbiť nulový počet žiadateľov, môžeme však túto víziu pripraviť," povedala premiérka v parlamente.

Nízke počty žiadateľov o azyl v minulom roku čiastočne vysvetľuje pandémia ochorenia COVID-19, je to však zároveň desatina z roku 2015, teda obdobia vrcholiacej utečeneckej krízy v Európe. Na porovnanie, celkový počet 21.300 žiadostí v roku 2015 bol zase iba osminou z množstva, ktoré prijalo susedné Švédsko.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dánsko, ktoré má 5,8 milióna obyvateľov, sa snaží odrádzať žiadateľov od toho, aby útočisko hľadali v tejto krajine. "Musíme byť opatrní. Ak k nám príde priveľa ľudí, naša sociálna súdržnosť viac nebude existovať," povedala Frederiksenová.

V roku 2017 líderka dánskych sociálnych demokratov predstavila plán poslať "nezápadných" migrantov späť do tzv. prijímacích centier v severnej Afrike a na Blízkom východe. Vlani v septembri Dánsko vymenovalo veľvyslanca pre migráciu, aby urýchlilo vytvorenie jedného alebo viacerých migračných táborov mimo EÚ ako súčasť európskeho azylového systému.