Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za rozdeľovanie párov migrantov dostala dánska exministerka väzenie

Na archívnej snímke Inger Stöjbergová. Foto: TASR/AP

Som veľmi, veľmi prekvapená, to musím potvrdiť, uviedla Inger Stöjbergová.

Kodaň 13. decembra (TASR) - Bývalá dánska ministerka pre imigráciu Inger Stöjbergová bola v pondelok odsúdená na 60 dní väzenia za to, že nariadila nezákonné rozdeľovanie párov žiadajúcich v tejto severskej krajine o azyl. Informovala o tom stanica ORF.

Výrazná väčšina sudcov osobitného tribunálu (25 z 26) dospela k záveru, že exministerka je vinná. Stöjbergová už nemá právo na odvolanie a vynesený verdikt je právoplatný.

Špeciálny súd impeachmentu bol zriadený mimoriadne pre tento proces. Takýto tribunál v Dánsku zasadá len v prípade obvinení súčasných či niekdajších členov vlády.

"Som veľmi, veľmi prekvapená, to musím potvrdiť," komentovala rozsudok samotná politička. Pre lokálne médiá predtým uviedla, že očakáva svoje oslobodenie.

Dodala, že nič neľutuje a stojí si za svojimi rozhodnutiami, ktoré urobila počas výkonu ministerskej funkcie. Stöjbergová medzičasom z konzervatívno-liberálnej strany Venstre (Ľavica) vystúpila. O tom, či bude smieť byť naďalej členkou tamojšieho 179-členného parlamentu (Folketing), budú musieť rozhodnúť poslanci.

Prokuratúra žiadala v procese, ktorý sa začal 2. septembra, štyri mesiace odňatia slobody. Napriek tomu prokurátori Jon Lauritzen a Anne Birgitte Gammeljordová novinárom povedali, že sú "s rozsudkom sú spokojní". "Ide o historický prípad," dodali.

V prospech procesu impeachmentu voči Stöjbergovej hlasovala vo februári väčšina členov dánskeho parlamentu. Proces pred takýmto súdom je v Dánsku veľmi zriedkavý. Išlo len o šiesty prípad v dánskych dejinách a druhý za posledných sto rokov.

Stöjbergová, ktorá bola v rokoch 2015-2019 vo vláde Larsa Lökkeho Rasmussena ministerkou pre cudzincov a integráciu, v roku 2016 nariadila bez individuálneho posúdenia jednotlivých prípadov separáciu 23 párov väčšinou zo Sýrie, ak išlo o ženy mladšie než 18 rokov. Vekové rozdiely medzi nimi a ich partnermi pritom neboli väčšinou veľké. Exministerka podľa vlastných slov túto iniciatívu rozbehla i pre obavy z nútených sobášov.

Podľa súdu toto konanie znamenalo porušenie európskeho Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, na základe ktorého rodiny migrantov nesmú byť rozdelené.