Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dánska kráľovná Margaréta II. oslavuje 50. výročie nástupu na trón

Na archívnej snímke zo 14. januára 1972 vtedajší dánsky premiér Jens Otte Krag (vpravo) vyhlásuje Margarétu za dánsku kráľovnú v paláci Christiansborg v Kodani. Foto: TASR/AP

Margaréta II. si jubileum pripomenie v priebehu dňa účasťou na ceremónii v parlamente a položí tiež veniec na hrob svojich rodičov v meste Roskilde.

Kodaň 14. januára (TASR) - Dánska kráľovná Margaréta II. oslavuje v piatok polstoročie svojej vlády. Panovníčka, narodená 16. apríla 1940, sa stala hlavou tohto najstaršieho európskeho kráľovstva 14. januára 1972 ako 31-ročná.

Margaréta II. je druhým najdlhšie panujúcim monarchom v dejinách Dánska a prvou ženou, ktorá v krajine na Jutskom polostrove zastáva pozíciu vládnucej kráľovnej.

Počas piatich desaťročí na tróne sa vyhýbala škandálom a pomohla zmodernizovať inštitúciu monarchie, vďaka čomu sa dánska kráľovská rodina stala jednou z najpopulárnejších na svete, konštatuje tlačová agentúra AFP.

Dánska kráľovná Margrethe so svojím manželom, princom Henrikom prichádzajú 13. mája 2004 do Kráľovského divadla v Kodani v predvečer svadby dánskeho korunného princa Frederika a jeho snúbenice, austrálskej právničky Mary Donaldsonovej
Foto: TASR/AP


Podľa prieskumu verejnej mienky z roku 2018 monarchiu podporujú viac než dve tretiny Dánov, zatiaľ čo iba 14,6 percenta obyvateľov si praje, aby sa ich vlasť stala republikou.

"Základom popularity Margaréty II. je jej absolútne apolitický prístup. Dokázala zjednotiť dánsky národ v čase veľkých zmien – globalizácie, vzniku multikultúrneho štátu, hospodárskych kríz či pandémie," tvrdí dánsky historik Lars Hovebakke Sörensen.

Na snímke vpravo holandský kráľ Viliam Alexander, vľavo dánska kráľovná Margaréta II. pózujú fotografom na zámku Fredensborg v rámci trojdňovej návštevy holandského kráľovského páru v Dánsku 17. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Ako korunná princezná Margrethe prevzala trón po svojom zosnulom otcovi, dánskom kráľovi Frederikovi IX. Panovnícke meno Margaréta II. prijala po Margaréte I., ktorá vládla Dánsku v rokoch 1375-1412, ale nebola korunovaná a titul kráľovná nikdy oficiálne nepoužívala.

Margaréta II. si jubileum pripomenie v priebehu dňa účasťou na ceremónii v parlamente a položí tiež veniec na hrob svojich rodičov v meste Roskilde.

Na snímke zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a dánska kráľovná Margaréta II. počas prehliadky čestnej stráže v rámci prijatia v Berlíne 10. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Margaréta II. ovdovela v roku 2018, keď vo veku 83 rokov zomrel jej manžel princ Henrik. Kráľovná má dvoch synov – korunného princa Frederika (53) a princa Joachima (52).

Najdlhšie vládnucim dánskym monarchom bol kráľ Kristián IV., ktorý sa udržal na tróne 59 rokov a 330 dní; vládol v rokoch 1588–1648. Zároveň ide o najdlhšie vládnuceho panovníka v rámci všetkých škandinávskych monarchií.

Na snímke dánska kráľovná Margaréta II. s budovou katedrály v pozadí v Berlíne 12. novembra 2021. Kráľovná a následník trónu sú v Nemecku na štátnej návšteve.
Foto: TASR/AP