Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dánsko po uvoľnení opatrení nezaznamenalo nárast infikovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa dánskych úradov je úroveň nákazy v populácii stále veľmi nízka a počet potvrdených nových prípadov naďalej klesá aj napriek tomu, že sa vykonáva viac testov.

Kodaň 10. júna (TASR) - Dánsko, ktoré ako prvá krajina mimo Ázie začala s uvoľňovaním obmedzení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie, ohlásilo, že šírenie ochorenia COVID-19 sa od spustenia druhej fázy uvoľnenia karanténnych opatrení neurýchlilo. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Vláda minulý mesiac v rámci druhej fázy opäť povolila obnoviť prevádzkovanie reštaurácií, kaviarní či nákupných centier. Predtým sa ešte v apríli otvorili domovy sociálnych služieb, školy, kaderníctva či niektoré malé podniky.

Podľa dánskych úradov je úroveň nákazy v populácii stále veľmi nízka a počet potvrdených nových prípadov naďalej klesá aj napriek tomu, že sa vykonáva viac testov.

Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 sa za posledné tri týždne pohyboval denne medzi nulou a štyrmi. Najvyšší počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 bol v krajine zaznamenaný 31. marca, keď zomrelo 22 ľudí. Počet hospitalizácií od začiatku júna klesol na menej ako 100.

V pondelok dánska vláda zvýšila maximálny limit počtu ľudí na verejných zhromaždeniach z 10 na 50 a povolila opätovné otvorenie fitnescentier i verejných bazénov. Ďalšie zmiernenie obmedzení verejných zhromaždení sa plánuje v júli a auguste.

Od začiatku pandémie zaznamenali v dôsledku ochorenia COVID-19 v Dánsku 593 úmrtí.