Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Dánsko obnovilo železničné spojenie s Nemeckom

Ilustračná snímka Foto: TASR

Urobilo tak deň po tom, ako ho prerušilo v snahe vyrovnať sa s prílevom utečencov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na dánsku železničnú spoločnosť DSB.

Kodaň 10. septembra (TASR) - Dánsko dnes obnovilo medzinárodné železničné spojenie s Nemeckom. Dnes ráno začali opäť premávať vlaky medzi nemeckým Flensburgom a dánskym Padborgom, ako aj rýchlovlaky medzi Flensburgom a dánskou metropolou Kodaň.

Na železničnej stanici vo Flensburgu prenocovalo približne 100 migrantov. Okolo 240 utečencom, ktorí dorazili do dánskeho prístavu Rödby, kde sa vlaky z Nemecka naloďujú na trajekty, povolili úrady pokračovať v ceste, uviedol pre DPA predstaviteľ dánskej polície s tým, že ďalší migranti budú môcť opustiť prístav ešte v priebehu dnešného dňa.

Približne 200 ľudí odmietlo v stredu v Rödby vystúpiť z dvoch vlakov alebo odísť do dánskych prijímacích stredísk pre utečencov, pričom žiadali, aby mohli pokračovať v ceste do Švédska.

Nemecko a Švédsko sú medzi žiadateľmi o azyl najobľúbenejšími destináciami, zatiaľ čo Dánsko zaviedlo v ostatných rokoch prísnejšie azylové podmienky a stredopravá vláda znížila sociálne dávky pre utečencov.