Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Dánsko obvinilo trojicu Iráncov z financovania terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obvineným mužom hrozí maximálne 12 rokov za mrežami.

Kodaň 15. apríla (TASR) - Dánsky súd vo štvrtok obžaloval troch popredných členov separatistickej skupiny, ktorá financovala a podporovala terorizmus v Iráne.

Členovia skupiny s názvom Arabské bojové hnutie za oslobodenie Ahvázu (ASMLA) spolupracovali z Dánska s príslušníkmi tajných služieb Saudskej Arábie, ktorá je protivníkom Iránu, uviedla prokuratúra.

Trojica mužov je zadržiavaná v ústave pre výkon väzby od februára 2020, pričom prebieha vyšetrovanie zo strany polície aj dánskej spravodajskej služby.

Obvineným mužom hrozí maximálne 12 rokov za mrežami. Začiatok súdneho procesu s mužmi, ktorí sú exilovými Iráncami, je naplánovaný na 29. apríla v meste Roskilde.

Dánsky súd vlani poslal do väzenia Nóra iránskeho pôvodu; ten sa voči verdiktu odvolal. Inkriminovaný muž podľa obžaloby pomáhal iránskym tajným službám pri pokuse o zavraždenie jedného z troch členov ASMLA a momentálne je voči nemu vedený súdny proces. Plán bol zmarený a muža zatkli na jeseň 2018.

ASMLA je povstalecká skupina, ktorá chce, aby sa región Ahváz na juhozápade Iránu odtrhol od krajiny a stal sa nezávislým arabským štátom. Skupina obviňuje Teherán zo spáchania trestných činov proti menšinovej skupine žijúcej v iránskej provincii Ahváz.

Irán klasifikuje ASMLA ako teroristickú organizáciu a obvinil ju z toho, že stojí za útokmi na iránsku armádu.